söndag 24 februari 2013

Nypremiär för båtresa från Norðurfjörður till Hornstrandir

I sommar blir det åter möjligt att ta båten från Norðurfjörður till Hornstrandir. Bakom initiativet står Arinbjörn Bernharðsson, som driver gästhem, stugor och campingplats under namnet Urðartindur i Norðurfjörður i Västfjordarna. Syftet med att återuppta trafiken är att locka fler turister till regionen.

Under många år seglade Reimar Vilmundarson från Norðurfjörður i Árneshreppur till Hornstrandir. Trafiken gjorde det möjligt att ta båten till en hamn på östra sidan, vandra över nationalparken och sedan fortsätta västerut med en båt till Ísafjörður. Många valde också att bli avsläppta någonstans på vägen för att vandra i några dagar och sedan återvända samma väg tillbaka.

Men efter en sommar med dåligt väder och sviktande intresse bestämde sig Reimar Vilmundarsson för att upphöra med trafiken. Förra året låg trafiken mellan Norðurfjörður och Hornstrandir nere.

I sommar blir det nypremiär för båtturerna. Bakom initiativet står Arinbjörn Bernharðsson. Han har under de senaste fyra åren satsat rejält på turismen i denna avlägsna del av Island. Urðartindur omfattar nu stugor, gästhem och campingplats i Norðurfjörður. Han öppnar i mitten av maj och stänger en bit in i september.

En båt har köpts in för att användas för seglingarna. Arinbjörn Bernharðsson säger i Bæjarins Besta att han räknar med att trafiken blir ett lyft för hela kommunen:
"Detta blir första gången som vi erbjuder dessa seglingar och det är helt klart att detta kommer att öka all aktivitet i Árneshreppur vad gäller handel, tjänster och boende."
Tanken är att båten inte enbart ska användas för att skeppa turister till Hornstrandir. Arinbjörn Bernharðsson berättar i Bæjarins Besta att det även finns planer för kortare båtturer i området:
"Här finns också så mycket historia, och vi har tänkt att börja med historiska seglingar och resor runt Trékyllisvík och Norðurfjörður. Här går det att berätta landnamshistorier, historier om häxbränningar och andra folksagor."
Här kan du läsa mer om turismen i Árneshreppur.