söndag 17 februari 2013

Rekordvinst och rekordkurs för Icelandair

Icelandair gjorde en vinst på 57,4 miljoner dollar förra året. Det är nästan en fördubbling av vinsten från 2011 och det starkaste resultatet i företagets historia. Aktier i flygbolaget handlas nu för rekordkurser på Reykjavíkbörsen. Värdet för en aktie ligger nu över elva isländska kronor. En av dem som har köpt in sig i företaget är styrelseordföranden Sigurður Helgason.

Av de nordiska flygbolagsjättarna är Icelandair visserligen minst, men sett till omsättningen är det isländska flygbolaget det mest lönsamma. SAS är exempelvis fem gånger större - men värderas ändå lägre än Icelandair på börsen.

År 2012 var det bästa i Icelandairs historia. Företaget gjorde en vinst på 57,4 miljoner dollar, att jämföra med en vinst på 29 miljoner dollar året innan. Vinsten motsvarar 7,4 miljarder isländska kronor före skatt. Styrelsen föreslår en aktieutdelning på totalt 1,5 miljarder.

Icelandair återintroducerades på börsen 2010. Då var kursen 2,5 kronor. I fredags handlades aktien för rekordkursen 11,05 kronor.

En av dem som har investerat i bolaget är styrelseordföranden Sigurður Helgason. Han köpte nyligen fyra miljoner aktier i Icelandair till kursen 10,55. Efter affären kontrollerar han totalt 14 miljoner aktier till ett värde av 150 miljoner.

I december gjorde Icelandair klart med den största flygplansaffären i landets historia. Bolaget beställde då sexton nya Boeing 737 med leverans mellan 2018 och 2020. Icelandair har dessutom option på ytterligare åtta plan. Listpriset för affären är 1,6 miljarder dollar, motsvarande 240 miljarder isländska kronor, men den verkliga köpeskillingen är hemlig.

Det handlar om nio Boeing 737 som tar 153 passagerare och sju som tar 172 passagerare. Jämfört med dagens flotta, som främst består av Boeing 757, minskar bränsleåtgången med 20 procent per flygstol. De äldre planen kommer dock att finnas kvar hos Icelandair under lång tid. Boeing 737 har nämligen sämre räckvidd och kan exempelvis inte nå Orlando eller Seattle från Keflavík utan mellanlandning.

Icelandair har använt flygplan från Boeing i omkring fyrtio år. Den här gången var det dock nära att samarbetet bröts. Vísir uppger att Airbus A-320 och A-321 in i det sista var med i diskussionerna, och att det länge såg ut som att den franska tillverkaren skulle gå segrande ur dragkampen.

Här kan du läsa mer om Icelandair.