torsdag 28 februari 2013

Silltruten årets första isländska flyttfågel

Silltruten har som årets första flyttfågel kommit till Island från vintervistelsen i södra och östra Europa samt Västafrika. Återvändare som står näst på tur är svanar och grågäss. Den sista flyttfågeln som brukar anlända på vårkanten är brednäbbad simsnäppa.

Vid den här tiden börjar vårtecknen att rada upp sig. Ljungpiparen och lunnefågeln är kanske de mest klassiska, men på Grímsey brukar det första säkra tecknet på att våren är i antågande noteras redan i slutet på januari. Då brukar nämligen årets första sjuryggar fångas. Sjuryggen leker under vintern och våren och söker sig då till grundare vatten. Och den gör det när solen börjar att stiga på himlen.

Silltruten har enligt Fuglar.is observerats i Sandgerði och Seltjarnarnes på sydvästra Island. Arten övervintrar i södra och östra Europa samt i västra Afrika. Den brukar vara den första flyttfågeln som anländer till Island på våren.

I år sågs de första silltrutarna den 22 februari. Det var något senare än förra året, då de första observationerna gjordes redan den 10 februari. Det var i sin tur den tidigaste ankomsten på tio år.

Sillabben har också anlänt. Näst på tur står svanar och grågäss. Den sista flyttfågeln som återvänder till Island brukar vara brednäbbad simsnäppa, skriver Morgunblaðið.

Här kan du läsa mer om vårtecken.