lördag 23 februari 2013

Skivbolaget Kimi Records i konkurs

Kimi Records går i graven. Det isländska skivbolaget går i konkurs efter flera svaga år. Men ägaren Baldvin Esra Einarsson hoppas på att så småningom kunna återuppväcka etiketten som bland annat har gett ut artister som Hjaltalín och Retro Stefson.

Sex år efter starten läggs Kimi Records ned. Bolaget Afkimi, som har svarat för distribution och utgivning, går i konkurs. Trots att ägaren Baldvin Esra Einarsson mot slutet bantade verksamheten lyckades han inte få företaget att gå runt. Han säger i Fréttablaðið att skivbolaget aldrig dragit in några större pengar:
"Om man ser detta från företags- och driftsmässiga hänsyn har jag aldrig haft någon vinstverksamhet. ... Det var en period där det gick bra med några skivor, men som helhet har verksamheten aldrig varit genialisk. Detta var, om man ser på det så, på lång sikt oundvikligt trots att man har försökt göra vad man kan."
Kimi Records bästsäljare blev Hjaltalíns debut Sleepdrunk Seasons, som sålde i omkring 8 000 exemplar. Andra band som gett ut skivor på bolaget är bland annat Prinspóló, Retro Stefson och Reykjavík! Artisterna har gjort upp om utgivning utgåva för utgåva och ersatts efter hur skivorna har sålt. Det innebär att ingen sitter fast med ett kontrakt med det nu konkursade bolaget.

Baldvin Esra Einarsson säger i Fréttablaðið att han sörjer nedläggningen. Men han hyser ändå förhoppningar om att någon gång kunna återuppväcka etiketten Kimi Records:
"Det är inte många som bryr sig om utkantspopgenren på Island. Det är en stor förlust av Afkimi för som sådant har företaget genom åren gjort mycket gott."