fredag 1 februari 2013

Sötsur Icesave-tårta för att fira slutet på tvisten

Drabbad av plötsligt Icesave-saknad? Lugn. Café Mílanó i Reykjavík har botemedlet i form av en sötsur tårta med Landsbankis gamla Icesave-logga tryckt på marsipanöverdraget. En bit kostar 990 kronor inklusive grädde, berättar Morgunblaðið.

Inför den andra folkomröstningen om Icesave försökte några företag utnyttja tvisten. Björg í bú lanserade i Icesave-ljuset, som under devisen ett självhjälpsljus för ett trött folk hjälpte islänningarna att sakta bränna minnet av den utdragna konflikten. Och Kexsmiðjan prånglade ut en lugnande men ganska torr valkaka med smak av choklad.

Þórarinn Finnbogason, som driver Café Mílanó i Reykjavík, fick i måndags idén till en Icesave-tårta sedan Efta-domstolen friat Island från ansvar för insättningsgarantin. Det handlar om en chokladtårta med bärsmak. Uppfinnaren säger i Morgunblaðið att målet var att smaksättningen skulle påminna om Icesave-tvisten:
"Tårtan är i Icesave-anda, lite sur och lite söt. Loggan är sedan tryckt på marsipanen som är utanpå tårtan. ... Tårtan skapade mycket glädje och den kommer att erbjudas hela helgen och kanske längre om det finns känsla för den. Vi bjuder Jóhanna och Steingrímur välkomna."
En bit Icesave-tårta kostar 990 kronor. En klick grädde ingår.

Här kan du läsa mer om 2011 års Icesave-kaka.