torsdag 7 februari 2013

Wikileaks polisanmäler 20-åring för bedrägeri

Som 18-åring tog sig mannen in i Wikileaks nätverk och arbetade som volontär för organisationen i London. Men han passade också på att stoppa pengar för tröjförsäljning i egen ficka. Sedan vandrade han raka vägen till USA:s ambassad i Reykjavík och sålde fyra hårddiskar fulla med data till FBI. För besväret fick han 4 000 dollar. Wikileaks har nu polisanmält mannen för bedrägeri.

Turerna kring en grupp FBI-agenters besök på Island sommaren 2011 fortsätter. Först framkom att de utan förvarning dykt upp i Reykjavík, sökt samarbete med polis och åklagare för att utreda personer med anknytning till Wikileaks men av regeringen uppmanats att lämna landet sedan inrikesminister Ögmundur Jónasson fått kännedom om deras uppdrag.

Därefter gick polis och åklagare ut med beskedet att FBI inte agerat på egen hand utan i samråd med isländska myndigheter. De ska ha kommit till Island för att bistå i utredningen av misstänkta hackerangrepp mot regeringskansliets it-system.

Att detta skulle ha varit syftet med det amerikanska besöket dementerades av utrikesminister Össur Skarphéðinsson. Han hävdade också att FBI överskridit sina befogenheter och att regeringen såg sig tvingad att agera för att skydda isländska medborgare som förhördes av FBI.

Nu avslöjar Vísir att den man som frivilligt vände sig till den amerikanska ambassaden i Reykjavík för att bistå FBI med uppgifter tidigare hade varit verksam som volontär för Wikileaks. Mannen, som då bara var 18 år, arbetade i London för organisationens räkning och fick bland annat träffa Julian Assange.

Ett av den unga islänningens uppdrag var att sälja tröjor. Försäljningen var ett sätt för Wikileaks att dra in pengar till verksamheten. Snart visade det sig dock att pengarna inte hamnade på organisationens konto, utan på 18-åringens eget konto.

Mannen ska ha arbetat för Wikileaks under några månader. När bedrägerierna uppdagades fick han några månader på sig att betala tillbaka pengarna. När han inte gjorde detta valde Wikileaks på Island att polisanmäla honom.

18-åringens lojalitet mot Wikileaks var synnerligen begränsad. Det dröjde inte länge förrän han knackade på dörren till den amerikanska ambassaden i Reykjavík. Där erbjöd han information om Wikileaks, bland annat fyra hårddiskar fulla med data som han sålde till FBI för 4 000 dollar.

När FBI anlände till Island förhördes 18-åringen fem dagar i rad av amerikanska agenter och åklagare. När regeringen uppmanade FBI-delegationen att lämna landet följde mannen med till USA där förhören fortsatte. Han ska senare ha träffat FBI-agenter även i Köpenhamn. Mannen säger i Vísir att han står på FBI:s lönelista och får betalt för att vara informatör. Under förhören märker han att organisationens huvudintressen är Wikileaks och Julian Assange - FBI tycks däremot helt ointresserat av alla uppgifter om en hackerattack mot Island.

Mannen hävdar själv att han lyckades ta sig in i Wikileaks innersta kärna. Kristinn Hrafnsson, organisationens talesperson, säger dock till Vísir att så inte var fallet. 18-åringen ska främst ha arbetat med att skaffa finansiering till Wikileaks verksamhet. De pengar han sedan stoppade i egen ficka ska han ha sett som ersättning för volontärarbetet.

18-åringen, som i dag har hunnit fylla 20 år, förnekar för Vísir att han gjort sig skyldig till bedrägeri men vägrar i övrigt att kommentera anklagelserna. Han medger dock att han kommit över pengar från Wikileaks. Mannen är dessutom känd av den isländska polisen sedan tidigare. Mot honom finns redan flera andra polisanmälningar gällande bedrägeri. 18-åringen ska ha annonserat ut en livvaktsutbildning och tagit emot kursavgifter men aldrig ordnat någon utbildning. Även här förnekar mannen brott.

Ett nytt uttalande om affären är att vänta från Ögmundur Jónasson. Han har dock befunnit sig i Kina och har därför inte kunnat kommentera de senaste uppgifterna.

Här kan du läsa mer om turerna kring Wikileaks och FBI.