måndag 18 mars 2013

103-åring kandiderar för Ljus framtid i alltingsvalet

I dag ägnar hon sig mest åt handarbete och bridge. I vår kandiderar Hlíf Böðvarsdóttir till alltinget för Ljus framtid. Hon är 103 år gammal - och när vallokalerna öppnar kommer hon att ha fyllt 104 år. Hlíf Böðvarsdóttir blir därmed den äldsta islänningen i historien som kandiderar till alltinget.

När Ljus framtid avslöjade listorna inför vårens alltingsval var det knappast någon överraskning att de skulle innehålla en hel del kändisar. I dagsläget ser det ut som att de två eller tre första i varje valkrets har en god chans att ta plats i parlamentet, men valsedlarna innehåller över tjugo namn. Och där finns många bekanta islänningar som väljer att visa sitt stöd för Ljus framtid.

I södra Reykjavík är Óttarr Proppé nummer två på listan. Sedan tre år tillbaka representerar han Bästa partiet i kommunfullmäktige. Innan dess var han känd som bokhandlare och musiker med band som Ham och Rass på meritlistan. Längst bak på valsedeln i samma distrikt återfinns skådespelaren Ólafur Egilsson och Elsa Yeoman, som också är kommunpolitiker för Bästa partiet.

Jón Gnarr är nummer fem på valsedeln i norra Reykjavík, vilket innebär att det kommer att krävas cirka 35 procent av rösterna för att borgmästaren ska behöva ta promenaden från rådhuset till alltingshuset. Nummer sju på listan är musikern Sigurður Björn Blöndal, som också är assistent åt Jón Gnarr i rådhuset. Bästa partiets Karl Sigurðsson, kommunpolitiker och medlem av humorgruppen Baggalútur, och Einar Örn Benediktsson, musiker känd från bland annat The Sugarcubes och Ghostigital, finns längre ned på listan.

I den sydvästra valkretsen är hyllade författaren Auður Jónsdóttir ett namn på listan. Ett annat är Sigurjón Kjartansson, som länge varit Jón Gnarrs radarpartner i olika humorkonstellationer. Rapparen och basketspelaren Kjartan Atli Kjartansson - alias Kájoð med ett förflutet ihop med XXX Rottweiler Hundar - är ett annat. Margrét Örnólfsdóttir är författare men mest känd för att ha varit en av medlemmarna av The Sugarcubes. Andra bekanta kandidater är skådespelaren María Pálsdóttir och EU-vännen Andrés Pétursson.

Örn Elías Guðmundsson är under artistnamnet Mugison Islands kanske populäraste musiker. I den nordvästra valkretsen har han listans sextonde och sista plats. På röstsedeln finns också Björn Kristjánsson, som gör musik under namnet Borko.

I nordost återfinns ännu en Ham-medlem, Flosi Þorgeirsson, på listan tillsammans med bland annat Rögnvaldur gáfaði - i passet står det Rögnvaldur Bragi Rögnvaldsson - som spelar med Hvanndalsbræður och ägnar sig åt konst och komik.

År 2010 gick Hvanndalsbræður till final i den isländska melodifestivalen med Gleði og glens. Segrade gjorde Hera Björk Þórhallsdóttir. Eurovisionstjärnan återfinns på artonde plats på Ljus framtids lista i den södra valkretsen. Ett annat välbekant namn i samma distrikt är skådespelaren Lilja Nótt Þórarinsdóttir.

Men det kanske mest uppseendeväckande namnet återfinns längst ned på valsedeln i norra Reykjavík. Nummer 22 på listan är Hlíf Böðvarsdóttir, som fyller 104 år den 9 april. Hon har tidigare sagt sig vara framstegspartist, vilket inte är så underligt. Den partitillhörigheten delade hon nämligen länge med barnbarnet Guðmundur Steingrímsson, Ljus framtids ledare, och hans nu avlidne far, Steingrímur Hermannsson, som tidigare ledde både Framstegspartiet och Islands regering.

När Hlíf Böðvarsdóttir fyllde 103 år förra våren intervjuades hon av RÚV. Hon firade då födelsedagen med att äta på restaurang. Annars brukar hon ägna sig åt handarbete och bridge. Hon blir nu den äldsta islänningen någonsin som kandiderar till alltinget.

Hlíf Böðvarsdóttir hade inte mindre än elva systrar i familjen. År 1931 gifte hon sig med Guðmundur Gíslason, lärare och senare rektor på skolan i Reykir på nordvästra Island. När han avled 1955 flyttade hon till Reykjavík där hon sedan dess haft sitt hem.

I en intervju i Morgunblaðið beklagar Hlíf Böðvarsdóttir det politiska klimatet som råder i alltinget, och anser också att alldeles för många partier ställer upp i valet. Med upp till tjugo partier i ett så litet land som Island är det inte lämpligt. Hon anser också att Island för fullfölja förhandlingarna om EU-medlemskap för att därefter låta folket rösta om ett inträde i unionen:
"Där jag växte upp var det alltid god stämning. ... Jag har erfarenhet av att människor talar med varandra och finner den bästa vägen. ... Det är otroligt svårt när alla är emot varandra. ... Vi kan inte stå ensamma. ... Denna lilla ö måste stödja sig på andra och andra på oss."
I norra Reykjavík kandiderar också Hjalti Vigfússon till alltinget för Ljus framtid. Han föddes 1993, och är därmed 84 år yngre än Hlíf Böðvarsdóttir.

Här kan du läsa mer om Ljus framtid.