torsdag 7 mars 2013

Åkerdaggmask tidigt ute när tjälen lossnar

Foto: Erling Ólafsson/
Náttúrufræðistofnun Íslands
Åkerdaggmasken är ovanligt tidigt ute i år. Det betyder att vintern varit varm och att tjälen redan gått ur marken. Den 24 februari sågs årets första daggmaskar på en trottoar i Hafnarfjörður. I vanliga fall brukar de tidigaste maskarna dyka upp först under mars. Det berättar Náttúrufræðistofnun Íslands.

De på Island vanligaste vårtecknen kommer antingen flaxande över Atlanten, simmande i havet eller spirande ur marken. Men så finns det också vårtecken som krälar upp ur myllan när det är tillräckligt blött och tjälen gått ur jorden. Ett sådant är åkerdaggmasken, en av tio olika daggmaskarter som finns i landet.

När det är blött passar åkerdaggmasken på att sprida sig och därmed hitta nya områden att leva i. Den håller sig dock till platser där människan finns. På Island brukar den ofta observeras i slutet av mars eller början av april. Det är nämligen då tjälen brukar gå ur marken.

Den 24 februari sågs åkerdaggmaskar på vift på en trottoar i Hafnarfjörður. Detta är enligt Náttúrufræðistofnun Íslands en månad tidigare än normalt.

Här kan du läsa mer om isländska vårtecken.