fredag 8 mars 2013

Bara var tredje tittare gillade Áramótaskaupið


Tre av fyra islänningar såg Áramótaskaupið på nyårsafton. Men bara var tredje uppskattade programmet. Minst road var tidigare presidentkandidaten Ástþór Magnússon, som polisanmäler public service-bolaget RÚV för att ha glorifierat våld och övergrepp. Han hävdar att programmets natur öppnar dörren för samma våldsfixering som finns i det amerikanska samhället.

Áramótaskaupið är ett självklart inslag i nyårsfirandet för en majoritet av islänningarna. Tittandet har visserligen dalat något på senare år. Ändå såg så många som 77 procent av befolkningen årets program, rapporterar Vísir.

Áramótaskaupið är en nyårsrevy som sammanfattar det gångna årets händelser. Vissa årgångar är närmast mytomspunna, medan programmet på senare år ofta fått blandad kritik.

Sällan har dock mottagandet varit så svalt som för det program som sändes på nyårsafton. Bara 32,7 procent anser enligt en undersökning utförd av MMR att den senaste upplagan av Áramótaskaupið var lyckad medan 47,4 procent inte hade några problem att hålla sig för skratt i tv-soffan. Föregående år gjorde hela 64,7 procent tummen upp för programmet.

Den satiriska udden i programmet riktades ibland mot Självständighetspartiet. Bland annat skildrades partiledaren Bjarni Benediktsson som företrädaren Davíð Oddssons lydiga hund, och i det avslutande sångnumret krävde de att få tillbaka år 2007 med dess uppblåsta och obekymrade jubelprognoser för fortsatt ekonomisk expansion.

Möjligen tog skämten skruv. Bara 23 procent av Självständighetspartiets väljare roades av Áramótaskaupið. Regeringens ministrar framställdes som förvirrade höns - ändå tyckte 50 procent av Gröna vänsterns och Socialdemokraternas sympatisörer att programmet var lyckat. Samma åsikt hade 40 procent av Framstegspartiets anhängare.

Årets upplaga av Áramótaskaupið uppskattades främst av kvinnor, äldre, medelinkomsttagare och personer bosatta på landsbygden.

En som inte alls uppskattade programmet var Ástþór Magnússon, som i somras för tredje gången försökte utmana Ólafur Ragnar Grímsson om presidentposten men diskades sedan han inte lyckats samla ihop tillräckligt många underskrifter som stöd för kandidaturen. Han har nu polisanmält public service-bolaget RÚV för sändningen och uppmanar ledningen att avgå. Han hävdar att programmet bereder vägen för mer våld och övergrepp i samhället.

Ástþór Magnússon skriver i sin anmälan att Áramótaskaupið helt utan förvarning använde grovt språk i ett program som sågs av tittare i alla åldrar. Där gavs instruktioner till våld och vapenanvändning på ett sätt som för tankarna till det amerikanska samhället. Det skämtades på ett osmakligt sätt om bland annat landets president och våldtäktsmän. Dessutom var flera inslag som handlade om mobbning och näthat utformade som reklam för tidningen DV.

Här kan du läsa mer om Ástþór Magnússon och ovan se programmet.