tisdag 19 mars 2013

Blå lagunen börjar ta betalt för att inte bada

Att ta en titt på Blå lagunen utan att ta sig ett dopp blir snart ett dyrt nöje. Badet börjar i sommar ta ut en avgift på 10 euro från alla som besöker lagunen utan att bada. En tiondel av inträdet ska gå till naturskydd på Reykjanes. Dessutom höjs priserna under sommarmånaderna. Under högsäsongen förlängs dessutom öppettiderna till midnatt. När det är som mest folk i badet uppmanar Blå lagunen nu gäster att förhandsboka.

Blå lagunen hade förra året 585 000 gäster, vilket gör badet till en av Islands populäraste turistattraktioner. Av dessa besökte 275 000 personer badet under juni, juli och augusti. Ytterligare 112 000 personer nöjde sig med att kika på Blå lagunen utan att bada.

Den 1 juni i år är det dock slut på gratistittarna. Den som vill kunna se hur badet ser ut får då betala en avgift på 10 euro eller 1 600 isländska kronor. En tiondel av inträdespengen ska enligt ett pressmeddelande gå till förbättrat naturskydd i närområdet på Reykjanes.

Blå lagunen har öppet varje dag året runt. Nu förlängs öppettiderna under den mest hektiska delen av säsongen. Mellan den 1 juli och den 15 augusti håller badet öppet till midnatt.

Under juni, juli och augusti höjs också priserna. Inträdet kostar nu under sommarmånaderna 40 euro (5 600 isländska kronor) och under resten av året 33 euro (4 800 isländska kronor).

Blå lagunens prissättning har fått kritik av konsumentorganisationer eftersom de högre priserna i praktiken bara gäller utländska turister. Islänningar får i kassan ofta frågan om de är med i medlemsklubben, något som innebär att entréavgiften bara är 1 950 kronor. Medlemsklubben har bara varit tillgänglig för personer med isländskt personnummer bosatta på Island. Blå lagunen har därför anklagats för diskriminerande prissättning.

En annan nyhet är att Blå lagunen inför förhandsbokning genom hemsidan. Badet har plats för 750 gäster. När bokningssystemet träder i kraft kommer personer som har bokat att kunna gå före kön och besökare som har dykt upp utan att boka tid. De gäster som inte får plats får antingen vänta eller vända hem. Bokningssystemet sägs vara ett svar på de köer som uppstod förra sommaren då gäster kunde få vänta i upp till två timmar på lediga omklädningshytter.

Blå lagunen gjorde år 2011 en vinst på 3,5 miljoner euro efter skatt. Nyligen köpte Bláa Lónið hf. 25 procent av aktierna i det egna bolaget från Landsbanki. Aktieposten utannonserades aldrig. Innehavet hamnade hos Landsbanki när banken tog över SPKEF, den regionala sparbanken som var delägare i Bláa Lónið hf.

Bolagets vd Grímur Sæmundsen säger till Vísir att han inte minns hur mycket Bláa Lónið hf. betalade för aktieposten.

Här kan du läsa mer om Blå lagunen.