tisdag 26 mars 2013

Försäljning rasar efter isländsk köttskandal

Köttpaj helt utan kött, fel i innehållsdeklarationer, bitar av en plasthandske påträffad i köttbullar och en företagsledning som riskerar åtal för brott mot livsmedelslagen. Gæðakokkar i Borgarnes har haft en tuff månad. De negativa rubrikerna har också slagit mot försäljningen. Ägaren Magnús Níelsson säger till DV att företaget är i det närmaste dött och att han har tvingats att säga upp majoriteten av de anställda.

Matskandalen avslöjades av Matvælastofnun, den isländska livsmedelsmyndigheten, som i kölvattnet av rapporterna om fynd av hästkött i färdigmat i många europeiska bestämde sig för att kontrollera situationen i hemlandet. I butiker köpte myndigheten sexton olika köttprodukter som sedan testades av laboratorium.

Testresultaten var inte smickrande för de isländska livsmedelsproducenterna. De flesta anmärkningarna gällde dock formaliteter i innehållsdeklarationerna. Gæðakokkars problem var betydligt större. En köttpaj som skulle innehålla 15 procent nötfärs visade sig vara helt köttfri. Och även de italienska lammköttbullarna var helt befriade från den utlovade ingrediensen nötfärs. I samma frysta köttbullar hittade dessutom en kund en bit av en plasthandske.

Gæðakokkar riskerar nu åtal för brott mot livsmedelslagen. Heilbrigðisstofnun Vesturlands, den regionala tillsynsmyndigheten, har överlämnat ärendet till distriktspolismästaren. Myndigheten anser att de felaktiga märkningarna har vilselett konsumenterna. Om åtal väcks är böter det troligaste straffet. Bara företag som gjort sig skyldiga till upprepade misstag riskerar att förlora tillståndet att producera livsmedel.

Men för Gæðakokkar kan det ändå bli så att företaget tvingas att lägga ned. Ägaren Magnús Níelsson säger till DV att "företaget är dött" och att han har tvingats att säga upp merparten av de anställda. Skandalen har fått försäljningen att rasa.

Magnús Níelsson har medgett att Gæðakokkar slarvat med de italienska lammköttbullarnas innehållsförteckning. Där hade nötfärsen bytts ut mot mindre fet lammfärs utan att det angetts på förpackningarna. Men han vägrar fortfarande att tro att företagets köttpaj ska kunna ha blivit helt köttfri, och tror i stället att Matvælastofnun, som ska ha testat produkten flera gånger, har gjort fel. Han är också kritisk till hur myndigheten hanterat situationen:
"Det är långt ifrån normalt att en offentlig tillsynsmyndighet tillkallar medierna för att stänga ett sådant ställe i direktsändning. ... Miljö- och hälsoskyddet har gått igenom allt här hos mig, inköpsprocessen och bokstavligen allt som möjligt är. Ingenting hittades. Men Matvælastofnun tar en paj i en butik och jag är plötsligt stämplad som brottsling."
Magnús Níelsson har nu anlitat en advokat som undersöker möjligheterna att stämma myndigheterna. Han hävdar i DV att allt pekar på att Matvælastofnun ska ha begått misstag vid analysarbetet. Exakt vilka brister det skulle röra sig om är oklart. Men det står däremot klart att det blir svårt att bevisa:
"Dna förändras vid tillagning och det behövs mycket speciell teknik för att sammansätta den på nytt och jag har hört att dessa institutioner saknar sådan utrustning."
Här kan du läsa mer om köttskandalen.