onsdag 13 mars 2013

Glitnir-chef döms för insiderbrott - får ett års fängelse

Ett års fängelse för insiderbrott blir straffet för Friðfinnur Ragnar Sigurðsson. Den tidigare Glitnir-chefen sålde under det sista halvåret före bankens kollaps aktier för över 20 miljoner isländska kronor. Genom att använda sig av insiderinformation om Glitnirs utsatta position på marknaden kunde han därmed undvika de kursfall som drabbade vanliga aktieägare. Friðfinnur Ragnar Sigurðsson tvingas dessutom betala drygt 21 miljoner i rättegångskostnader och kompensation.

Den 12 mars 2008 sålde Friðfinnur Ragnar Sigurðsson 250 000 aktier i Glitnir till ett värde av 4 350 000 miljoner isländska kronor. Under det kommande halvåret fortsatte han sedan att sälja av sitt innehav i banken. Den 3 och 9 april samt 17 och 18 september sålde han ytterligare aktier. Totalt gjorde han sig av med 1 260 408 aktier till ett värde av 20 178 739 kronor.

När Glitnir gick omkull bara ett par veckor efter den sista försäljningen blev aktierna i banken värdelösa. Genom att sälja i rätt tid lyckades Friðfinnur Ragnar Sigurðsson rädda stora summor från att gå förlorade i finanskraschen.

Men det var enligt Héraðsdómur Reykjaness inte fingertoppskänsla som fick Glitnirchefen att göra sig av med aktierna. I stället kunde åklagaren under rättegången visa hur Friðfinnur Ragnar Sigurðsson i sin roll som toppchef i samband med varje aktieaffär hade fått tillgång till intern information om bankens allt mer utsatta position. Det handlade bland annat om mejl och möten gällande försämrad inlåning, frysta lånelinor och allt sämre eget kapital.

Inget av detta var känt för allmänheten. Om upplysningarna hade blivit offentliga menar rätten att den med all sannolikhet hade påverkat aktiekursen.

Domstolen anser att Friðfinnur Ragnar Sigurðsson utnyttjade insiderinformationen för egen vinning. Därför fälls han för insiderbrott och döms till ett års fängelse. Han ska också betala rättegångskostnader på två miljoner isländska kronor. Huset i Kópavogur som han är delägare i har sedan tidigare belagts med kvarstad till ett belopp av 19,2 miljoner.

Friðfinnur Ragnar Sigurðsson döms mot sitt nekande. I rätten hävdade han att han sedan tidigare tagit beslut om att sälja aktierna, och sålde dem i omgångar eftersom han inte ville riskera att sälja till ett pris under marknadsvärdet. Genom att portionera ut försäljningarna kunde han försäkra sig om att få ett slags genomsnittspris för innehavet.

Detta är andra gången i Islands historia som en domstol dömer för insiderbrott. Den första att fällas för brottsrubriceringen var Baldur Guðlaugsson, statssekreterare vid finansdepartementet. Han sålde aktier i Landsbanki strax före kollapsen. Han ingick också i en liten grupp som fick löpande information om det kritiska läget för de isländska bankerna.

Maxstraffet för insiderbrott är sex års fängelse.

Här kan du läsa mer om åtalet mot Friðfinnur Ragnar Sigurðsson och här domen i sin helhet.