söndag 3 mars 2013

Icelandair inför könskvoterad bolagsstyrelse

Minst två kvinnor ska ingå i Icelandairs styrelse. Det förslaget väntas klubbas på bolagets årsstämma den 13 mars. Samtidigt föreslås en aktieutdelning på 1,5 miljarder isländska kronor. Icelandair gjorde förra året en rekordvinst på 57,4 miljoner dollar och beställde nyligen 18 nya Boeing 737 med leverans från år 2018 och framåt. Det uppger bolaget i ett pressmeddelande.

Den 1 september i år träder den nya lagen om könskvotering i bolagsstyrelser i kraft. Den föreskriver att i bolag med minst 50 anställda och där styrelsen består av fler än tre personer ska minst 40 procent av ledamöterna vara kvinnor. Andelen män eller kvinnor i en bolagsstyrelse får heller inte överstiga 60 procent.

Vid bolagsstämman den 13 mars tar Icelandair, ett av de största bolagen på Reykjavíkbörsen, ett steg mot att uppfylla det nya kravet. Tidigare har de fem kandidater som fått flest röster tagit plats i styrelsen. Nu blir i stället de två första männen och de två första kvinnorna garanterade en plats i styrelserummet. Den femte ledamoten kan vara antingen man eller kvinna. Om den blir en man blir den första ersättaren en kvinna, och vice versa.

För Icelandair innebär lagen i praktiken bara att könsfördelningen skrivs in i stadgarna. Bolagsstyrelsen består i dag av tre kvinnor och två män.

Icelandair gjorde förra året en rekordvinst på 57,4 miljoner dollar. Företaget räknar med fortsatt ökat resande även i år såväl som de kommande åren. Bolaget gjorde nyligen klart med ett köp av 18 nya Boeing 737 som ska levereras mellan 2018 och 2020. Icelandair har dessutom option på ytterligare åtta plan.

I proportion till omsättningen är Icelandair Nordens i särklass lönsammaste flygbolag. Förra året passerade Icelandairs börsvärde för första gången konkurrenten SAS - trots att Icelandairs omsättning bara är en femtedel av den skandinaviska jättens.

Inför bolagsstämman föreslås en aktieutdelning på 1,5 miljarder isländska kronor, vilket motsvarar 0,3 kronor per aktie.

Här kan du läsa mer om Icelandair och här mer om könskvoteringslagen.