tisdag 19 mars 2013

Kandiderade för Gröna vänstern - hoppar av till Regnbågen

För tre veckor sedan kandiderade Þorsteinn Bergsson till posten som vice ordförande för Gröna vänstern. Nu lämnar han partiet för nybildade Regnbågen där han kommer att vara ett av toppnamnen på listan i den nordöstra valkretsen. Jón Bjarnason och Bjarni Harðarson kommer att leda var sin lista för vänsterpartiet, rapporterar Smugan.

Gröna vänsterns sväng mot den politiska mittfåran har orsakat stor intern splittring i partiet. Flera tunga namn har kritiserat och lämnat Gröna vänstern i protest mot de kompromisser som partiet gjort för att hålla ihop regeringssamarbetet med Socialdemokraterna. För att möjliggöra en fortsatt rödgrön koalition efter valet röstade en knapp majoritet av landsmötet nyligen för att förhandlingarna om EU-medlemskap ska fullföljas i stället för att avbrytas i förtid.

Även det var ett vägval som många på vänsterkanten mottog med stor besvikelse. En av dem var Þorsteinn Bergsson, fårbonde på gården Unaós på östra Island. För bara tre veckor sedan valdes han till suppleant i partistyrelsen och kandiderade till vice ordförande. Han fick 21 procent av landsmötets röster. Han deltog också i Gröna vänsterns provval och hamnade på femte plats i den nordöstra valkretsen.

Nu lämnar Þorsteinn Bergsson Gröna vänstern för nybildade Regnbågen. Partiets grundare är Bjarni Harðarson, författare, bokhandlare i Selfoss och tidigare alltingsledamot. Han har bland annat fått med sig Atli Gíslason och Jón Bjarnason, bägge alltingsledamöter som övergett Gröna vänstern på grund av EU-frågan.

Þorsteinn Bergsson blir enligt Smugan ett av toppnamnen på Regnbågens valsedel i den nordöstra valkretsen tillsammans med Baldvin H. Sigurðsson, som representerat Gröna vänsterns i kommunfullmäktige i Akureyri. Jón Bjarnason leder listan i nordväst och Bjarni Harðarson i söder. Även Atli Gíslason kandiderar på nytt till alltinget, men han kommer inte att toppa någon lista. Partiet har hittills utan framgång också försökt få Lilja Mósesdóttir, även hon avhoppare från Gröna vänstern, att ställa upp för Regnbågen.

Regnbågen ställer sig till vänster om Gröna vänstern och kommer bland annat att driva kravet att Island fortsätter att stå utanför EU, utjämnade inkomstklyftor mellan könen och samhällsutveckling på grön och hållbar grund. Bjarni Harðarson beskriver för Eyjan ideologin som "framstegskommunistisk", vilket motsvarar lika delar socialism som Framstegspartiets traditionella politik med grön utveckling och landsbygden i fokus, en linje han anser partiet i dag övergivit.

Men det är inte enbart Europapolitiken som fått Þorsteinn Bergsson att begära utträde ur Gröna vänstern. I Morgunblaðið nämner han även regeringens hantering av SPKEF och Sjóvá, tillstånden till att leta efter olja och gas samt till tung industri vid Bakki utanför Húsavík och tankarna på att exportera energi till Storbritannien och det europeiska fastlandet. Allt detta anser han går emot Gröna vänsterns miljöprofil.

Trots att de borgerliga partierna ställer sig bakom mer omfattande utnyttjande av naturresurser än Gröna vänstern tror Þorsteinn Bergsson ändå att Regnbågen har större möjligheter att samarbeta med dem än Socialdemokraterna och Gröna vänstern, som i sina ideologiska rötter har fler gemensamma nämnare. Ett annat stort misstag var nämligen koalitionen med Socialdemokraterna, ett parti han säger sig inte alls lita på:
"Jag tror att det skulle vara mer gynnsamt att samarbeta med Framstegspartiet och eventuellt Självständighetspartiet, inte minst mot bakgrund av Europapolitiken."
Här kan du läsa mer om Regnbågen.