söndag 10 mars 2013

Miste huset och länsade köket och badrummet - döms

När det stod klart att mannen skulle förlora huset rensade han både köket och badrummet på alla vitvaror. Han förstörde dessutom flera dörrar. Nu döms Grindavíkbon till fyra månaders villkorligt fängelse. Héraðsdómur Reykjaness tror inte på mannens förklaringar att han rensade villan på grund av fuktskador - men sedan aldrig kom för sig att byta vitvarorna.

Sommaren 2009 stod det klart för mannen att han och den dåvarande sambon snart skulle mista villan i Grindavík. Efter krisen räckte inte pengarna längre till. Han hade då lån på 22 miljoner isländska kronor hos Glitnir med huset som säkerhet.

Strax före jul samma år gav mannen upp och flyttade till Norge för att börja arbeta. Han brydde sig inte om att sälja huset eftersom det ändå skulle tas om hand av banken när han inte betalade amorteringar och räntor. I maj 2010 övergick huset till Íslandsbanki, tidigare Glitnir.

När banken kontaktade en mäklare för att sälja huset till en ny ägare uppdagades att det inte alls var i det skick som den kunde förvänta sig. Både köket och badrummet var i princip länsade. I köket var alla vitvaror försvunna. Där fanns ingen spishäll, ugn eller spiskåpa. I badrummet saknades bland annat duschkabin, tvättställ och blandare. Dessutom var flera dörrar skadade.

Íslandsbanki polisanmälde mannen. Banken ansåg att han tagit lån på felaktiga uppgifter och gjort sig av med utrustning som var en del i säkerheten för lånen.

Mannen hävdade i förhör att han hade rivit ut delar av inredningen på grund av fuktskador. Syftet ska ha varit att renovera köket och badrummet, men detta blev aldrig av eftersom han saknade pengar. Han förnekade dock att han rensat rummen med avsikten att blåsa banken. Var utrustningen finns är ännu inte klarlagt.

Héraðsdómur Reykjaness anser att mannens förklaring saknar trovärdighet. Han döms till fyra månaders fängelse, men rätten villkorar straffet på tre år eftersom utredningen dragit ut på tiden. En av förklaringarna till dröjsmålen är dock - underligt nog - att mannen ibland varit svår att få tag på för förhör.

Mannen ska också betala rättegångskostnader på 251 000 isländska kronor. Domstolen avvisar däremot bankens skadeståndskrav eftersom den anser att det inte varit korrekt utformat.

Här kan du läsa domen i sin helhet.