lördag 2 mars 2013

Morgunblaðið söker efter gratisjobbare

Att Morgunblaðið är en pålitlig förlustmaskin med dalande upplaga är knappast någon hemlighet. Efter att ha sagt upp flera anställda på kulturredaktionen tar nu tidningen till ett nytt grepp - Morgunblaðið efterlyser nu gratisjobbare på Facebook. Det handlar om personer som ska recensera skivor och konserter utan ersättning. Efterlysningen har fått kritik av många olika slag.

Morgunblaðið är Islands mest anrika dagstidning och fyller i år 100 år. Ekonomiskt och upplagemässigt är dock läget dystert. Utan ständiga mångmiljontillskott från ägarna - främst tungviktare inom fiskeindustrin - hade konkursen varit ett faktum. Upplagan minskar stadigt, och beslutet att utnämna den kontroversielle Davíð Oddsson - tidigare centralbankschef och statsminister - till chefredaktör utlöste en våg av uppsagda prenumerationer.

I dag återspeglar Morgunblaðið även på nyhetsplats chefredaktörens och ägarnas politiska linje. Ägarna får generöst med utrymme att döma ut den rödgröna regeringens förslag till ändringar av fiskekvotsystemet.

Ett sätt att försöka hantera problemet med minskade intäkter har varit uppsägningar. Kulturen är en av de avdelningar som drabbats. Uppenbarligen finns det dock behov av folk. På Facebook efterlyser Morgunblaðið nämligen lärlingar som utan ersättning ska recensera skivor och konserter.

DV berättar att efterlysningen fått olika typer av reaktioner. Någon undrar om inte Davíð Oddsson själv kan stå för recensionerna. En annan erbjuder sig att skriva gratisartiklar om privatiseringen av bankerna - där Davíð Oddsson av kritiker anklagas för att ha gjort ett undermåligt jobb som statsminister och högsta ansvarig. En annan undrar om åtgärden signalerar att kultur inte är värt att betala för och om tidningen också avser att söka gratisjobbare som skriver om fiske och näringsliv. Och en tidigare anställd ifrågasätter att människor har tvingats gå för att ersättas av människor som inte får betalt.