torsdag 21 mars 2013

Möt Skuggi - hästen som kan addera och räkna till tioAtt lägga ihop ett och ett samt räkna till tio är ingen konst. Åtminstone inte för tioåriga islandshästen Skuggi. Det tog bara 15-åriga Jónína Valgerður Örvar några dagar att lära hästen grunderna i matematik.

Det började med att Jónína Valgerður Örvar skulle lära Skuggasveinn - som oftast bara kallas Skuggi - det spanska steget. Då lyfter hästen frambenet och slår hovarna i marken. Trots att det var första året med Skuggi gick det snabbt att öva in det nya tricket. En vän undrade skämtsamt om det inte var dags att lära den kloka hästen att räkna. Jónína Valgerður Örvar berättar i Fréttablaðið vad hon tänkte när hon antog utmaningen:
"Jag trodde att detta var det dummaste som var möjligt att göra, men så började jag att pröva mig fram. ... Han var otroligt snabb på att lära sig detta. Jag upplevde det nästan som att han kunde detta sedan tidigare trots att han aldrig tidigare lärt sig detta."
Till hjälp tog hon hästgodis som Skuggi är särskilt förtjust i. Hon började mjukt med att lära Skuggi att räkna till två. Jónína Valgerður Örvar sade en siffra och snart lärde sig Skuggi hur många gånger han skulle slå med hovarna i marken. Hon spände bågen till tio och Skuggi hängde med. Och hon passade även på att lära Skuggi att ett plus ett blir två, och att ett plus två blir tre.

Jónína Valgerður Örvar har ett stort hästintresse. Hon säger i Fréttablaðið att tioåringen i stallet i Hafnarfjörður är den mest begåvade hästen hon hittills har stött på:
"Skuggi är helt klart den smartaste hästen som jag har kommit nära. Han lär sig allt mycket snabbt."
Ovan kan du se Skuggi räkna till tio samt addera.