torsdag 7 mars 2013

Mugison kandiderar för Ljus framtid i alltingsvalet

Foto: Ari Magg/mugison.com
Örn Elías Guðmundsson - mer känd under artistnamnet Mugison - ställer upp för Ljus framtid i vårens alltingsval. Och stjärnan är inte den enda musikern på partiets lista i den nordvästra valkretsen. Även Björn Kristjánsson, som gör musik under namnet Borko, kandiderar också för partiet. Men de har så blygsamma platser på röstsedeln att de inte lär behöva byta ut gitarrerna mot voteringsknappar i första taget.

Ljus framtid ser i dagsläget ut att vara det enda nya partiet som kommer att klara femprocentsspärren i det kommande valet. Partiets lista i nordväst toppas enligt ett pressmeddelande av Árni Múli Jónasson, jurist och tidigare kommunchef i Akranes.

Längst ner på valsedeln finns en hel del musikalisk stjärnglans. På fjortonde plats återfinns Björn Kristjánsson, mer känd som Borko. För något år sedan lämnade han huvudstaden och flyttade med familjen till Drangsnes i Västfjordarna där han är verksam som lärare.

I samma region, närmare bestämt Súðavík, har också Örn Elías Guðmundsson sina hemtrakter. Under namnet Mugison är han Islands populäraste artist och säljer betydligt bättre än både Björk och Sigur Rós. På sextonde och sista plats återfinns han på röstsedeln. Partier brukar ofta reservera den sista platsen åt någon trotjänare - Socialdemokraterna i Reykjavík väljer exempelvis avgående statsministern Jóhanna Sigurðardóttir som en sådan. Medan Ljus framtid i stället kan stoltsera med en av landets hetaste stjärnor.

Den som fick Mugison att ställa upp var en annan musiker, Óttarr Proppé som representerar Bästa partiet i Reykjavíks kommunfullmäktige och kandiderar för Ljus framtid i alltingsvalet. Mugison säger i Fréttablaðið att han inte räknar med att han kommer att behöva tillbringa någon tid i parlamentet:
"Är detta inte bara ett vackert ansikte på listan? ... Detta är bara stöd till gruppen. Om det går bra har man råd att hyra en bostad i staden."
Här kan du läsa mer om Ljus framtid.