måndag 4 mars 2013

Ny isländsk matbluff: Vitlökspanna helt utan vitlök

Ingen av de sexton isländska kötträtter som skickades på analys av Matvælastofnun går fri från anmärkningar. Innehållsdeklarationerna är ofta ofullständiga och många tillverkare slarvar med att ange köttmängden i produkterna. I en fransk vitlökspanna som säljs på Krónan kunde myndigheten konstatera att det inte fanns några som helst spår av vitlök.

Efter de omfattande avslöjandena om hästkött i en mängd köttprodukter över stora delar av Europa skickade Matvælastofnun sexton inhemska köttprodukter på analys. Ingen av dem innehöll visserligen hästkött, men en köttpaj tillverkad av Gæðakokkar visade sig inte innehålla något kött alls. Detta trots att nötkött på innehållsdeklarationen påstås utgöra 15 procent av pajen.

Gæðakokkar har inte kunnat förklara hur köttpajen plötsligt blev köttfri, men hävdar att det rör sig om ett misstag och att inget fusk skett medvetet varken från tillverkare eller leverantörer. Även Gæðakokkars italienska lammköttbullar visade sig ha stora brister i innehållsförteckningen. De sägs innehålla både nöt- och lammkött, men innehåller i själva verket bara lamm. Här har företaget medgett slarv med innehållsförteckningen.

Matvælastofnuns kontroller visar att slarvet är utbrett. Ingen av de sexton produkter som analyserades går fri anmärkning.

I flera fall saknas ursprungsmärkning av köttråvarorna. I andra fall anges inte kötthalten i produkten. Vissa anger inte varans tyngd eller köttets fettprocent. Och vid ett par tillfällen har köttråvaran inte deklarerats korrekt - kött som kallas nötfärs kan exempelvis innehålla kött även från kor.

På Krónan säljs en fransk vitlökspanna med nötkött. Det är en färdigrätt för hela familjen som värms i ugnen. Fast den innehåller möjligen en överraskning för kunden. Vitlökspannan är nämligen helt befriad från vitlök.

Här kan du läsa mer om köttpajen som saknade kött.