torsdag 21 mars 2013

Reykjavík köper Perlan - blir naturhistoriskt museum

Reykjavíks kommun köper Perlan av energibolaget Orkuveita Reykjavíkur. Samtidigt går staten in och hyr en av vattentankarna för att ge plats åt ett naturhistoriskt museum. Utställningen öppnar hösten 2014 och får 3 100 kvadratmeter i byggnaden. Det ska också finnas utrymme för ett kafé. Uthyrningen ger kommunen intäkter på totalt 1,2 miljarder isländska kronor under de närmaste 15 åren.

När Bästa partiet och Socialdemokraterna tog makten i Reykjavík sommaren 2010 efterlämnade avgående borgmästaren, Självständighetspartiets Hanna Birna Kristjánsdóttir, en gåva till sin efterträdare Jón Gnarr, en rapport som avslöjade att den ekonomiska situationen för det kommunala energibolaget Orkuveita Reykjavíkur var betydligt sämre än vad som tidigare var känt. För att få bolaget på fötter har Orkuveita Reykjavíkur tvingats att sälja ut tillgångar som inte har med kärnverksamheten att göra. I det ingår bland annat fastigheter.

Intresset för att köpa Perlan har varit stort, men samtliga intressenter har också krävt ytterligare förändringar i det omgivande området Öskjuhlíð. Planerna har handlat om hotell och kasinon med en prislapp på nästan 1,8 miljarder.

Men kommunledningen har nobbat alla sådana planer. I slutändan bestämde sig Bästa partiet och Socialdemokraterna för att kommunen köper loss fastigheten. Notan går på 950 miljoner isländska kronor.

Ett villkor för affären var att staten skulle hyra en del av huset för ett naturhistoriskt museum. Trots att det står i lagen att naturhistoriska samlingar ska vara ett av Islands tre huvudmuseer har verksamheten varit hemlös i många år och samlingarna nedpackade. Nu blir Perlan plats för en sådan basutställning.

Uppgörelsen går ut på att staten hyr en av vattentankarna i inledningsvis 15 år. Hyran uppgår till 80 miljoner isländska kronor om året, totalt 1,2 miljarder för hela perioden. I avtalet ingår också att kommunen står för kostnaderna att anpassa tanken till utställningslokal.

Det naturhistoriska museet får enligt ett pressmeddelande en yta på 3 100 kvadratmeter och öppnar hösten 2014. Sedan staten och kommunen kommit överens om affären börjar nu jakten på en museichef som ska basa över utställningarna. Regeringen har i budgeten öronmärkt 500 miljoner för att bygga upp verksamheten.

I Perlan finns i dag ett historiskt museum, ett kafé och en restaurang. Tanken är att restaurangen, som finns på den roterande övervåningen, och museet ska bli kvar. Kaféets framtid är däremot osäker. Avtalet har sagts upp men kommunen räknar med att det ska finnas minst ett kafé i huset även efter museiinvigningen. Det nya kaféet ska ligga i anslutning till museet.

Staten och kommunen räknar inte bara med att det naturhistoriska museet, som ska skildra och visa upp Islands flora och fauna, ska bli en turistmagnet. Ett besök på utställningarna kommer att bli ett givet inslag i undervisningen för skolor från hela landet.

Kommunfullmäktige var dock inte enigt i beslutet. Självständighetspartiet kritiserade beslutsunderlaget och befarade att energibolagets behov av tankutrymme inte kan tillgodoses under den kommande tioårsperioden då en tank försvinner för att användas som museum. Dessutom varnade Självständighetspartiet för att ombyggnaden kan bli dyrare än vad kommunen kalkylerat med.

Avtalet mellan staten och kommunen undertecknades av tillförordnade museichefen Margrét Hallgrímsdóttir, kulturminister Katrín Jakobsdóttir, finansminister Katrín Júlíusdóttir, Reykjaviks borgmästare Jón Gnarr och kommunstyrelsens ordförande Dagur B. Eggertsson.

Här kan du läsa mer om Perlan.