torsdag 28 mars 2013

Så semestrar islänningarna på Island

Södra Island är den vanligaste destinationen när islänningarna turistar i hemlandet. Men Akureyri i norr är det populäraste resmålet. Många passar på att sova hos släktingar och vänner under resan. Att campa i tält eller husvagn är också populärt. Tre av fyra islänningar passar på att bada under semestern. Museibesök, konserter och teaterföreställningar är andra saker som lockar många besökare. Det visar en undersökning utförd av MMR på uppdrag av Ferðamálastofa.

Hela 63,3 procent av islänningarna reste någon gång under 2012 till Suðurland. Näst populäraste regionen som besöksmål var Norðurland med 57,6 procent följd av Vesturland med 47,4 procent. Reykjavíkområdet gästade 34 procent av islänningarna - eftersom ungefär två tredjedelar av befolkningen bor i huvudstadskommunerna innebär det att nästan samtliga landsbygdsbor någon gång under året besökte Reykjavík med omnejd. Austurland lockade 24,9 procent av islänningarna, Västfjordarna 22,1 procent, Suðurland 14,8 procent och höglandet 13,3 procent.

Den populäraste destinationen var Akureyri. Av dem som besökte regionen Norðurland stannade 43,1 procent i staden. Skagafjörður och Mývatn var andra vanliga utflyktsmål. I Suðurland toppade Geysir, Gullfoss och Þingvellir tillsammans med Vík í Mýrdal och Västmannaöarna listan, i Austurland återfanns Egilsstaðir, Hallormsstaður, Djúpivogur, Eskifjörður och Seyðisfjörður i topp, i Västfjordarna Ísafjörður, Hólmavík, Strandir och Patreksfjörður, i Vesturland Borgarnes, Stykkishólmur och Hvalfjörður, på Suðurnes  Reykjanesbær, Grindavík, Reykjanesviti och Gunnuhver, och på höglandet Landmannalaugar, Kjölur, Hveravellir och Sprengisandur.

Många passar på att sova över hos släkt och vänner under resan. Hela 45,9 procent övernattade någon gång under året hos bekanta. Nästan lika många, 41,3 procent, campade i tält, husvagn eller husbil. En tredjedel övernattade i antingen privatägda eller föreningsägda sommarbostäder medan 28,4 procent sov på hotell, gästhem eller liknande.

Det nöje som fick flest islänningar att plocka fram plånboken var bad. Hela 72,5 procent passade på att ta sig ett dopp under resans gång. Därefter följde besök på museer och utställningar med 40,5 procent, konserter och teaterföreställningar med 22,2 procent, jakt med 15,4 procent, golf med 12,1 procent, båtturer med 12 procent, kur- och spavistelser med 8,8 procent, sightseeingturer med guide 5,1 procent, vandringar med guide samt ridturer 4,1 procent och forsränning eller kajakturer med 1,7 procent.

Totalt turistade 87,7 procent av islänningarna i det egna landet under 2012. Bara 6,2 procent gjorde ingen resa alls. Andelen islänningar som besökte utlandet steg till 63,6 procent, den högsta siffran sedan finanskrisen drabbade landet.

Islänningar i åldern 18 till 29 år samt pensionärer reste minst av alla. Låginkomsttagare och grundskolearbetare stannade också hemma i stor utsträckning. I den mån dessa grupper reser gör de det i högre grad i hemlandet.

De flitigaste resenärerna är män, höginkomsttagare, högskoleutbildade och personer bosatta i Reykjavík. Där är utlandet en betydligt populärare destination än Island.

Majoriteten av utlandsresorna går till Nordamerika och Europa. Bara 6,2 procent reste till någon annan världsdel.

De populäraste resmålen är USA och Kanada med 26,1 procent, Storbritannien och Irland med 23,4 procent, Spanien och Portugal med 23,2 procent, Danmark med 23,1 procent, Sverige med 14,1 procent, Tyskland med 13,9 procent, Norge med 10,9 procent och Italien med 6 procent.

Här kan du läsa mer om turismen på Island.