fredag 22 mars 2013

Skatteplanering friar Alcoa och Norðurál från inkomstskatt

Alcoa och Norðurál betalar inte en krona i inkomstskatt på Island. Genom avancerad skatteplanering med interna lån lyckas de två aluminiumjättarna undkomma skatt. Regeringen har tidigare larmats om att företagen utnyttjar kryphål i lagstiftningen. Något förslag från den rödgröna koalitionen om att täppa till kryphålen har dock inte kommit, rapporterar RÚV.

Efter det isländska fisket står aluminiumindustrin för de största importinkomsterna. Norðurál producerade förra året 280 000 ton aluminium i fabriken i Grundartangi på västra Island. Värdet uppgick till 610 miljoner dollar. Fabriken har cirka 600 anställda. Produktionen använder omkring en fjärdedel av den elektricitet som produceras på Island.

Landets största aluminiumsmältverk finns i Reyðarfjörður på ostkusten. Det är Alcoas näst största anläggning i världen. Den har en kapacitet på 346 000 ton aluminium om året.

Trots att det handlar om några av landets största industrier betalar varken Alcoa eller Norðurál en enda krona i inkomstskatt. Genom avancerad skatteplanering undkommer företagen att betala skatt på Island.

RÚV berättar att Alcoa på Island ägs av ett bolag i Luxemburg som i sin tur ägs av moderbolaget. Norðurál har i stället en ägare i ett syskonföretag i USA som i sin tur ägs av moderbolaget.

Genom denna bolagskonstruktion lyckas de bägge industrijättarna slippa betala inkomstskatt. Verksamheten på Island finansieras nämligen genom stora lån från syskonföretagen. De isländska grenarna har därför skulder till syskonföretagen. Upplägget innebär att de isländska bolagen tvingas att punga ut med mångmiljonräntor. Dessa ränteutgifter är avdragsgilla och används sedan för att kvittas mot vinsterna och därmed undkomma skatt.

Norðurál lyckades på detta sätt förra året undkomma 500 miljoner i inkomstskatt. Från Island har vinster på 36 miljarder slussats vidare till moderbolaget. Samtidigt har verksamheten på Island lånat 18 miljarder från moderbolaget. Med tanke på resultatet är det uppenbart att dessa lån inte varit nödvändiga för att hålla verksamheten vid liv.

Internationella valutafonden har uppmärksammat regeringen på att det på detta sätt går att undvika inkomstskatten. Hittills har dock inte regeringen gjort något för att stoppa liknande affärer vars enda syfte är att undvika att betala skatt. Både finansminister Katrín Júlíusdóttir och näringsgrensminister Steingrímur J. Sigfússon säger sig ogilla upplägget och vill täppa till kryphålen. Steingrímur J. Sigfússon tror dock att detta blir svårt då de gamla investeringsavtalen är mycket gynnsamma för företagen.

Alcoa har enligt RÚV inte betalat någon skatt sedan 2003. Norðurál har de senaste sexton åren bara betalat inkomstskatt vid tre tillfällen.

Ragnar Guðmundsson, chef för Norðuráls anläggning i Grundartangi, tillbakavisar i Morgunblaðið uppgifterna om att bolaget systematiskt skulle försöka undvika att betala skatt. I stället återfinns Norðurál på listan över de företag och institutioner som pumpar in mest pengar i det isländska skattesystemet. Han hävdar att Norðurál 2012 betalade inkomstskatt på 1,5 miljarder och året innan på 1,2 miljarder.