fredag 1 mars 2013

Tillverkade köttpaj utan kött - riskerar böter för lagbrott

Gæðakokkar riskerar böter för brott mot livsmedelslagen sedan det visat sig att företaget tillverkat köttpaj helt utan köttinnehåll - trots att 15 procent ska vara nötfärs. Myndigheterna beslutar i dag om vilket straff som väntar företaget. För att Gæðakokkar ska bli av med tillståndet krävs dock upprepade misstag. Den vegetariska köttpajen tillverkades i december. Åtminstone den senaste produktionsomgången ska som utlovat innehålla nötkött.

I början av december tillverkade Gæðakokkar i Borgarnes en köttpaj som vid livsmedelsmyndighetens Matvælastofnuns kontroller visade sig helt sakna köttinnehåll. Detta trots att så mycket som 30 procent av fyllningen - motsvarande 15 procent av det totala innehållet - ska bestå av nötkött. En annan ingrediens är köttbuljong - men inte heller den fanns det några spår av i analysen. Köttpajen visade sig vara vegetarisk.

Magnús Níelsson, vd för Gæðakokkar, har inte kunnat förklara hur köttpajen blivit köttfri, men förnekar att det skulle röra sig om en medveten bluff. Han säger i DV att den interna utredningen fortsätter:
"Vi har inga förklaringar alls till deras mätningar och undersöker nu noggrant vad som har hänt. Vi har tillverkat dessa produkter i många år, och jag förstår inte vad som har skett med de varor som Matvælastofnun har undersökt. ... Jag vet att vi använder nötfärs till produkten. Vi köper bearbetat nötkött av Sláturfélag Suðurlands och jag är själv yrkesman och tänker inte säga att de lurar mig, eftersom jag är säker på att detta alltid är nötfärs. Jag har tjejer anställda som inte är yrkesutbildade, men jag vägrar att tro att de har glömt att tillsätta färs i någon omgång. Det går åt tjugo kilo nötfärs i varje åttiokilosgryta och där ser var och en om nötfärsen saknas."
Bristerna hos Gæðakokkar gäller inte bara köttpajen. Matvælastofnun testade ytterligare en produkt tillverkad av samma företag, italienska lammköttbullar. Även i dessa sägs nötkött ingå enligt innehållsdeklarationen, men inte heller i lammbullarna fanns något nötkött.

Magnús Níelsson medger att företaget i det här fallet slarvat med innehållsförteckningen. Sedan receptet ändrats till att bara innehålla lammfärs gjordes ingen ändring på förpackningen.

Heilbrigðiseftirlit Vesturlands, den regionala tillsynsmyndigheten, tar i dag beslut om åtgärder mot Gæðakokkar. Det finns tre alternativ: anmärkning, anmälan eller indraget tillstånd. Det senare alternativet är inte aktuellt eftersom det bara används när företag vid upprepade tillfällen bryter mot livsmedelslagen.

Helgi Helgason, chef för Heilbrigðiseftirlit Vesturlands, besökte i onsdags Gæðakokkars produktionsanläggning i Borgarnes. Besöket skedde ungefär samtidigt som resultatet av Matvælastofnuns undersökningar offentliggjordes. Syftet med detta ska ha varit att Gæðakokkar inte skulle hinna tillsätta nötfärs i eventuellt köttfria pajer.

Gæðakokkar tillverkar köttpajer två gånger i månaden. Helgi Helgason fick smaka på den senaste produktionen, och han säger till Vísir att det var uppenbart att det nu fanns kött i den.

Helgi Helgason kommer inför styrelsen i dag föreslå att Gæðakokkar anmäls för brott mot livsmedelslagen. Han anser att det är uppenbart att konsumenterna har vilseletts och att företaget brutit mot lagen. Han tänker också kräva att Gæðakokkar inför nya rutiner som säkerställer att misstagen inte upprepas. Myndigheterna kommer framöver att göra regelbundna kontroller av alla varor från företaget.

Köttskandalen uppdagades sedan Matvælastofnun slumpvis testat sexton olika köttprodukter av olika tillverkare. Samtliga visade sig vara fria från hästkött - men köttpajen visade sig dessutom vara helt och hållet fri från kött. Pajen har sålts av livsmedelskedjorna Nettó, Krónan och Kostur. Den har nu återkallats från butikerna.

Här kan du läsa mer om köttskandalen.