lördag 16 mars 2013

Trenden håller i sig - Framstegspartiet ökar på Island

Uppåt för Framstegspartiet på Självständighetspartiets bekostnad. Och fortsatt låga siffror för regeringspartierna Gröna vänstern och Socialdemokraterna samtidigt som Ljus framtids uppgång har kommit av sig. Trenderna har varit tydliga i de senaste opinionsmätningarna. De håller i sig i en väljarbarometer utförd av Capacent Gallup på uppdrag av RÚV.

Opinionssiffrorna fortsätter att vara lika trevlig läsning för Framstegspartiets ledare Sigmundur Davíð Gunnlaugsson som de plågar Självständighetspartiets ordförande Bjarni Benediktsson. Den redan hårt prövade Bjarni Benediktsson har drabbats av ytterligare väljarflykt efter partiets landsmöte. Visserligen har EU-anhängarna inom Självständighetspartiet alltid varit i minoritet, men beslutet att inte bara återkalla Islands ansökan om EU-medlemskap utan dessutom tvinga EU att stänga ambassaden på Island har fått många av dem att överge partiet.

Självständighetspartiet är dock fortfarande störst på Island, enligt denna mätning. Partiet får 26,8 procent av väljarstödet, en minskning med 2,9 procentenheter jämfört med för två veckor sedan.

Framstegspartiet fortsätter att klättra uppåt och har inte varit starkare i någon av Capacent Gallups mätningar på snart tjugo år. Ökningen är den här gången 3,4 procentenheter och Framstegspartiet har 25,5 procent av väljarkåren bakom sig.

Ljus framtids snabba uppgång i opinionen tycks vara över. Partiet backar 3 procentenheter till 13,2 procent.

Bägge regeringspartierna ser ut att få det oerhört svårt att återupprepa valresultatet från våren 2009. Socialdemokraterna går bakåt med 1,4 procentenheter till 14 procent, medan Gröna vänstern ökar med 1,5 procentenheter till 8,9 procent.

Piratpartiet har också en positiv kurva och har nu 3,8 procent av väljarkåren bakom sig, en förbättring med 1,5 procentenheter under de två senaste veckorna. Demokrativäktaren får 3,3 procent, Höger-gröna 2,8 procent och övriga småpartier ligger under 1 procent.

Om detta var ett valresultat skulle Självständighetspartiet och Framstegspartiet få 19 mandat var, Socialdemokraterna 10 mandat, Ljus framtid 9 och Gröna vänstern 6 mandat.

Sex av tio tillfrågade deltog i undersökningen. Var femte av deltagarna avser att rösta blankt, strunta i att rösta eller kunde inte berätta vilket parti de skulle lägga sin röst på.

Här kan du läsa mer om opinionsläget.