söndag 31 mars 2013

Två flickor brännskadade - vadade i kokande gejser

Två flickor fick andra gradens brännskador när de i torsdags brände sig i en het källa vid Geysir. Flickorna vadade ned i det kokande vattnet, men fick snabbt hjälp att ta sig därifrån. Flickorna fördes till sjukhus i Reykjavík för vård. Säkerheten vid Geysir får kritik från reseguider. Varje år inträffar olyckor där turister ådrar sig brännskador sedan de försökt känna på vattnet i de varma källorna.

Olyckan inträffade på torsdagseftermiddagen då två unga flickor, på besök i landet tillsammans med familjen, gick rakt ut i en varm källa. Flickorna fick andra gradens brännskador på varsin fot. De fördes till sjukhus i Reykjavík för akutvård. Familjen besökte området med en gruppresa.

Varje år inträffar flera olyckor vid varma källor som Geysirområdet, Seltún och Hveragerði. Ofta handlar det om utländska besökare som inte förstår att vattnet i källorna faktiskt är vid kokpunkten. Mer sällsynta är olyckorna där besökare exempelvis trampar snett och på så sätt kommer i kontakt med kokande vatten.

Börkur Hrólfsson är kollega till den guide som besökte Geysirområdet tillsammans med de två flickorna. Han är i Vísir mycket kritisk till vad han anser vara bristande säkerhet. Han anser att varningsskyltarna borde vara fler och större:
"Isländska barn känner till faran med hett vatten men dessa människor kan inte föreställa sig att 100 grader varmt vatten flyter längs med gångvägen. Det finns inget som varnar folk för detta. ... Skyltningen behöver vara mycket större och iögonfallande. Att där är kokande vatten, inte bara hett, utan kokande. ... Det finns inget som förhindrar att små barn vadar ut i vattnet."
Börkur Hrólfsson påminner i Vísir om en olycka som inträffade vid Geysir för tre år sedan. En tvåårig spansk flicka snubblade då på gångvägen och föll vid sidan om den. Hon landade i kokhett vatten från Strokkur och ådrog sig andra gradens brännskador i ansiktet, händerna och bröstet. Han är kritisk till att säkerheten inte har förbättrats sedan dess:
"Jag tror att människorna som driver området helst vill tysta ned sådana frågor. Det är inte bra reklam."
Dessutom efterlyser Börkur Hrólfsson bättre utbildning hos personalen vid Geysir. Eftersom det ofta tar tid innan ambulans kan komma till platsen vill han att det finns en beredskap för att ta hand om människor som skadar sig på de heta källorna.

Här kan du läsa mer om olyckor vid varma källor.