tisdag 23 april 2013

Árni Johnsen anklagar partikamrater för provvalskupp

En liten krets inom Självständighetspartiet bestämde sig för att få bort Árni Johnsen från de översta platserna på listan i den södra valkretsen. Genom lockrop och smutsiga kampanjmetoder lyckades kuppen. Därför mister Árni Johnsen nu sin plats i alltinget. I en debattartikel i Morgunblaðið hävdar han att flera partikamrater låg bakom planerna.

Árni Johnsen från Västmannaöarna är en av Islands mest säregna politiker. Han är en enträgen kämpe i alltinget för Hemöns intressen, men han är också den enda i det sittande parlamentet som har suttit i fängelse. Han straffades år 2003 för brott han begått i tjänsten.

År 2001 började DV rulla upp en av de underligaste skandalerna i modern isländsk politik. Árni Johnsen var ordförande för en nämnd som arbetade med nationalscenen Þjóðleikhúsið. DV kunde berätta att byggmaterial som skulle ha använts till teatern i Reykjavík i stället hade hamnat hos Árni Johnsen på Västmannaöarna. Flera beställningar från olika byggvaruhus hade levererats till hans hem.

Det mest bisarra inslaget var sannolikt när det uppdagades att även en tätningsduk skickats till Árni Johnsen. Även denna skulle ha levererats till Þjóðleikhúsið. Men Árni Johnsen kunde efter avslöjandet oväntat meddela att duken fanns i en förrådsbyggnad tillhörande teatern. Triumfen var dock inte långvarig. Snart visade det sig att duken visst varit på Västmannaöarna och vänt, och därefter i expressfart återsänts till Reykjavík och anlänt lagom innan Árni Johnsen slutat flåsa av ansträngningarna så att han kunde förevisa den för medierna.

Efter turerna kring tätningsduken lämnade Árni Johnsen alltinget. Straffet blev så småningom två års fängelse. Så fort han avtjänat tiden i fängelse aviserade han sin återkomst till politiken.

I normala fall krävs det att en islänning varit ostraffad i fem år för att få ta plats i alltinget. Den som kan ge dispens från denna regel är presidenten. När statschefen är frånvarande övergår rätten till statsministern, alltingets talman och ordföranden för Hæstiréttur Íslands. Med Ólafur Ragnar Grímsson på utlandsresa passade partikamraterna på att ge Árni Johnsen att ställa upp i 2007 års alltingsval.

Många väljare valde att stryka över hans namn. De var dock inte fler än att han åter fick representera Självständighetspartiet i parlamentet.

Efter 20 år i alltinget tycks nu Árni Johnsens politiska karriär ha nått sitt slut. I provvalet i den södra valkretsen slutade han inte bland de sex främsta. I stället för att hoppas på ett succéval och många avhopp valde han listans sista plats, som brukar vikas åt personer med lång och trogen partitjänstgöring bakom sig.

Men Árni Johnsen är allt annat än nöjd med provvalet. I en debattartikel i Morgunblaðið anklagar han alltingsledamöterna Ragnheiður Elín Árnadóttir och Unnur Brá Konráðsdóttir samt kandidaten Ásmundur Friðriksson - som tillsammans har de tre översta platserna på listan i den södra valkretsen - för att ha kuppat bort honom genom att "ha kucklat ihop sig för att få bort mig från löparbanan".

En liten klick i Reykjanesbær ska enligt Árni Johnsen ha bestämt sig för att bli kvitt honom, och för att de själva skulle lägga beslag på de toppositioner som närmast garanterar en plats i alltinget. Genom billiga gåvor och politisk kohandel lyckades de locka över sympatisörer:
"Det var förfärligt att vakna upp till brutna spelregler, falskhet och svek, men inte mer om det nu. Många har krävt att jag skulle kandidera som politisk vilde, men jag sviker inte Självständighetspartiet."
Árni Johnsen skriver att han nu siktar in sig på nästa provval. Han passar också på att ranka Davíð Oddsson som den bästa av de fem partiledare Självständighetspartiet haft under hans tid i alltinget.

Här kan du läsa mer om Árni Johnsens fiasko i provvalet.