måndag 15 april 2013

Bjarni Benediktsson leder Självständighetspartiet i valet

Bjarni Benediktsson fortsätter som Självständighetspartiets ledare trots usla opinionssiffror. Det meddelade han under ett valmöte i Garðabær i lördags. Däremot lämnar Friðrik Friðriksson uppdraget som kampanjledare i Bjarni Benediktssons egen valkrets. Han har vid två tillfällen uppmanat Bjarni Benediktsson att avgå på grund av det svaga stödet för honom.

Självständighetspartiet ser ut att gå mot ett andra katastrofval i följd under Bjarni Benediktssons ledning. År 2009 kunde raset förklaras med att valet genomfördes bara ett halvår efter finanskraschen, där många väljare ansåg att partiet bar ett stort ansvar. I år har sympatisörer övergivit partiet på löpande band sedan Island gick segrande ur Icesave-tvisten, något som lade grunden till Framstegspartiets uppgång i opinionen.

Bjarni Benediktsson har varken lyckats ena partiet - i Icesave-tvisten följde inte alla hans uppmaning att säga ja till det tredje och sista avtalet - eller göra sig populär i alla läger. Han har varit ständigt utmanad och ständigt ifrågasatt. När Viðskiptablaðið i torsdags publicerade en opinionsmätning som visade att dubbelt så många skulle kunna tänka sig att rösta på Självständighetspartiet om vice ordföranden Hanna Birna Kristjánsdóttir tog över ställde partiledarfrågan på sin spets.

Bjarni Benediktsson svarade att han skulle tänka över sin situation. I lördags kom beskedet under ett valmöte i Garðabær. Bjarni Benediktsson leder Självständighetspartiet i valet om knappt två veckor.

Han motiverade beslutet med att han av många partikamrater uppmanats att fortsätta. Bjarni Benediktsson sade sig också vara överraskad över det stora gensvar han fått efter torsdagskvällens valdebatt i RÚV, där han för första gången öppet diskuterade sin situation.

Uppbackningen kom från lokala partiföreningar över hela landet och från alltingspolitiker. Hanna Birna Kristjánsdóttir, som deltog vid samma valmöte, sade sig stå bakom partiledaren och hade inte kandiderat till vice ordförande om hon inte haft förtroende för Bjarni Benediktsson.

Ingen har hittills hävdat att Hanna Birna Kristjánsdóttir skulle haft något med opinionsmätningen att göra - även om anhängare till Bjarni Benediktsson mer eller mindre öppet refererar till henne som isdrottningen. Däremot har flera tunga namn inom partiet pekat ut närstående till Hanna Birna Kristjánsdóttir som arkitekter till undersökningen. Frågan är nu om stormen kring Bjarni Benediktsson kan få motsatt effekt och åtminstone tillfälligt stärka hans position. En hel del talar för det.

Med tanke på Bjarni Benediktssons förflutna inom finansvärlden har en anonym partitopp i DV liknat situationen vid att gå till val med investeraren Jón Ásgeir Jóhannesson som ledare. Men plötsligt framstod Bjarni Benediktsson som mänsklig, öppen och sårbar. Det kan räcka för att stoppa raset och vända väljarflykten.

Flera tunga namn trummar dessutom ut det för Självständighetspartiet besvärande budskapet att Island går mot fyra år till med en vänsterregering. Resonemanget går ut på att ett försvagat parti, som inte får mer än 20 procent av rösterna, inte gärna kan ingå i en regering ihop med Framstegspartiet. Alltså ligger dörren öppen för fyra år till med Socialdemokraterna och Gröna vänstern vid makten - om än i koalition med Framstegspartiet eller Ljus framtid.

Budskapet är tydligt: Självständighetspartiet är den enda garanten för en politik med fokus på skattesänkningar som metod för att skapa fler jobb och lätta hushållens ekonomiska bördor.

Hur sannolikt detta budskap är går att diskutera. Visserligen skulle det svida för Självständighetspartiet att som det mindre partiet ingå en koalition med Framstegspartiet. Men frågan är om inte fyra år i opposition skulle svida ännu mer.

Friðrik Friðriksson, kampanjledare i det sydvästra distriktet, avgår enligt Vísir sedan Bjarni Benediktsson bestämt sig för att stanna kvar som ordförande. Han har vid två tillfällen krävt partiledarens avgång med hänvisning till de usla opinionssiffrorna. Eftersom Bjarni Benediktsson är hemmahörande just i den sydvästra valkretsen hade allt annat sannolikt varit omöjligt. Friðrik Friðrikssons hustru, Elín Hirst som återfinns på femte plats i samma distrikt, har dock hela tiden sagt sig ha fullt förtroende för Bjarni Benediktsson och överger inte sin kandidatur.

Här kan du läsa mer om Bjarni Benediktssons kris.