söndag 28 april 2013

Isländska valet i bilder - regeringsfrågan fortfarande osäker


Bjarni Benediktsson hälsades med jubel när han vid midnatt anlände till Självständighetspartiets valvaka i Reykjavík. Han sade sig vara beredd att ta ansvar för regeringsmakten, och har det senaste dygnet förespråkat en tvåpartiregering ihop med Framstegspartiet. Men den tilltänkta koalitionspartnern, som visserligen fick färre röster men lika många mandat, tiger än så länge. Framstegspartiet har även möjlighet att bilda regering med två eller flera av Socialdemokraterna, Ljus framtid, Gröna vänstern och Piratpartiet. Än så länge ser det ut som att Sigmundur Davíð Gunnlaugsson väntar ut Ólafur Ragnar Grímsson och eventuella signaler från presidenten om vem som bör få möjlighet att bilda ny regering. Framstegspartiet är trots allt valets stora segrare.


Efter en lätt oro i början tinade stämningen på valvakan snabbt. Hanna Birna Kristjánsdóttir och Illugi Gunnarsson, Självständighetspartiets toppnamn i de bägge Reykjavíkdistrikten, konstaterade nöjt att valresultatet var klart bättre än för fyra år sedan.


Hanna Birna Kristjánsdóttir var inte försiktig när hon talade till partivännnerna. Hon deklarerade snabbt att Självständighetspartiet både var störst i landet och i Reykjavík.


Sigmundur Davíð Gunnlaugsson togs emot med segervrål på Framstegspartiets valvaka på Hótel Borg. Att Island skulle få en regering utan partiet är i det närmaste uteslutet, och det är en position som det verkar som att han tänker utnyttja. EU-frågan gör att Självständighetspartiet egentligen bara har Gröna vänstern som alternativ att regera ihop med, och de mandaten räcker inte till majoritet. Om Sigmundur Davíð Gunnlaugsson skulle gå emot oddsen och satsa på en trepartiregering är Socialdemokraterna och Ljus framtid mest troliga. Med en borgerlig tvåpartiregering väntas några av de första politiska besluten bli en sänkning av fångstskatten för fiskeindustrin och klartecken för bygget av ett aluminiumsmältverk i Helguvík.


Katrín Jakobsdóttir behövde inte le ansträngt hela kvällen. Stämningen på Gröna vänsterns valvaka på Hótel Saga i Reykjavík var gladare än väntat. Partiet gick visserligen tillbaka, men inte alls lika dramatiskt som koalitionspartnern Socialdemokraterna. Sett till de fem alltingsval partiet deltagit i var detta det tredje bästa.


De första siffrorna gav Piratpartiet en plats i det isländska parlamentet, men under natten fattades ständigt några promille för att piraterna skulle klättra över spärren. Med de sista siffrorna på morgonkvisten fick Birgitta Jónsdóttir de röster som behövdes för att behålla sin plats i alltinget. Dramatiken tycktes dock inte bekymra henne nämnvärt under valvakan på Kaffi Reykjavík. Hon tillhörde de pirater som dansade och festade - medan andra såg bedrövade ut över att i många timmar se ut att vara på väg att missa femprocentsspärren med minsta möjliga marginal.


På Socialdemokraternas valvaka på Rúgbrauðsgerðin i Reykjavík var stämningen däremot dyster. Partiet vann visserligen tillbaka en del väljare under valrörelsens två sista veckor, men tappade ändå över hälften av mandaten. Socialdemokraterna rasade med 17 procent, det största tappet i den isländska rikspolitikens historia. Partiledaren Árni Páll Árnason var under valnatten mycket kritisk mot sin företrädare Jóhanna Sigurðardóttir, som han anklagade för att ständigt försöka driva igenom frågor genom politisk makt i stället för att söka samförstånd. Detta hade enligt Árni Páll Árnason varit negativt för partiet under valrörelsen.

Här kan du läsa mer om valresultatet på Island. En analys av utgången kommer under kvällen efter Ólafur Ragnar Grímssons presskonferens och möte med avgående statsministern Jóhanna Sigurðardóttir.