onsdag 3 april 2013

Nypremiär för valskådning från ÓlafsvíkI sommar går det åter att ge sig ut på valskådning från Ólafsvík. När båten styr ut från Breiðafjörður mot öppet vatten finns goda möjligheter att se blåval, sillval, knölval, vikval och späckhuggare. Turerna från Ólafsvík har i flera års tid legat nere på grund av otillräckligt passagerarunderlag. Láki Tours satsar nu både på valskådning från Ólafsvík och turer i Breiðafjörður från Grundarfjörður.

Den som vill skaffa sig de bästa chanserna att se större valar ska definitivt bege sig till Ólafsvík i väster eller Húsavík eller någon av de andra hamnarna runt Eyjafjörður. Där har valskådningen inte bara högre träffprocent än i Reykjavík. Sannolikheten är också större att stöta på riktiga bjässar.

Láki Tours återupptar i sommar valskådningen från Ólafsvík. Här finns goda chanser till att få syn på späckhuggare, vikval, knölval, sillval och - för den som har en gnutta tur - blåval. Tidigare har det då och då erbjudits seglingar från Ólafsvík, men de har legat nere i ett par år då passagerarunderlaget inte räckt till.

Under vintern, från januari till april, seglar Láki Tours även från Grundarfjörður några mil längre in i Breiðafjörður. I synnerhet späckhuggare är vanliga i området. De riktigt stora valarna brukar dock hålla till längre ut. Under sommaren kombineras valsafarin med fågelskådning nära Melrakkaey, där det bland annat finns lunnefåglar, och havsfiske.

Ovan kan du se ett klipp med späckhuggare i närheten av Grundarfjörður.