lördag 27 april 2013

Självständighetspartiet åter störst inför isländska valet

Självständighetspartiet ser ut att ha återtagit positionen som Islands största parti. Nu avser 27,9 procent av islänningarna att rösta på Bjarni Benediktssons parti. Sigmundur Davíð Gunnlaugssons Framstegspartiet noteras för 24,7 procent. De två högerpartierna är var för sig större än den rödgröna koalitionen tillsammans, bestående av Socialdemokraterna och Gröna vänstern. Det visar en opinionsmätning utförd av Capacent Gallup på uppdrag av RÚV.

Storebror är åter större än lillebror. Så ser styrkeförhållandet ut i den sista väljarbarometern inför dagens alltingsval, där Självständighetspartiet återtar positionen som landets största parti från Framstegspartiet.

Självständighetspartiet ökar med 3,8 procentenheter jämfört med förra veckans mätning och har nu stöd av 27,9 procent av väljarna. Framstegspartiet backar 2 procentenheter och landar på 24,7 procent.

Dörren för en borgerlig majoritetsregering står alltså öppen. Om detta vore ett valresultat skulle Bjarni Benediktsson först få frågan om att bilda en regering. Till skillnad från Framstegspartiet har han färre möjligheter att samarbeta med mittenpartierna, Socialdemokraterna och Ljus framtid, och han har också talat sig varm för en koalition bestående av två partier.

Socialdemokraterna backar 0,6 procentenheter till 14,6 procent och Gröna vänstern ökar 1,2 procentenheter till 10 procent. De bägge regeringspartierna är alltjämt mindre tillsammans än de två borgerliga partierna var för sig. Bägge ser också ut att förlora drygt hälften av rösterna från valet år 2009.

Både Piratpartiet och Ljus framtid faller tillbaka ned mot femprocentsspärren. Ljus framtid tappar 1,4 procentenheter till 6,6 procent, och Piratpartiet förlorar 2,3 procentenheter till 6,1 procent.

Hoppet för övriga nio partier att ta sig in i alltinget tycks vara ute. Demokrativäktaren får 2,8 procent, Höger-gröna 2,6 procent, Gryning 2,6 procent och Hushållens parti 1,3 procent. Övriga partier når inte upp till 1 procent av väljarstödet.

Framstegspartiet är i särklass störst i landsbygdsdistrikten, och har enligt RÚV 35 procent av väljarna bakom sig i den södra valkretsen och 34 procent i nordväst och nordost. Självständighetspartiet går bäst i sydväst med 33 procent. Socialdemokraterna når flest väljare, mellan 16 och 17 procent, i de tre storstadsvalkretsarna i sydväst. Gröna vänstern har flest sympatisörer i norra Reykjavík där hela 17 procent avser att rösta på partiet. Ljus framtid samlar flest anhängare i de två Reykjavíkdistrikten, medan Piratpartiet går bäst i norra Reykjavík och den södra valkretsen.

Eftersom Framstegspartiet är störst i de valkretsar där det krävs färst röster för att få ett mandat kan partiet, om det blir jämnt, ändå få fler ledamöter i alltinget även om Självständighetspartiet blir större på nationell nivå. Det är nämligen osäkert om utjämningsmandaten räcker till för att skapa en proportionell mandatfördelning när ett parti är så starkt i de minsta valkretsarna.

Här kan du läsa mer om opinionsläget.