onsdag 3 april 2013

Självständighetspartiets ras fortsätter - nu sämre än i valet

Självständighetspartiets ras i opinionen har fortfarande inte nått botten. Partiet noteras nu för 22,4 procent, en nedgång med 4,4 procentenheter på två veckor. Självständighetspartiet ser därmed ut att gå mot ett sämre val än det historiskt usla resultatet från 2009. Samtidigt fortsätter Framstegspartiet att locka nya sympatisörer. Det har nu stöd av 28,3 procent av väljarkåren. Det visar en mätning utförd av Capacent Gallup på uppdrag av RÚV.

De senaste tre månaderna har Självständighetspartiet befunnit sig i fritt fall i opinionen. Och inget tyder på att raset är på väg att avmattas. Partiet backar nu till 22,4 procent av väljarstödet, en tillbakagång med hela 4,4 procentenheter sedan föregående mätning för två veckor sedan.

För första gången under mandatperioden får Självständighetspartiet lägre siffror än i valet våren 2009. Med bara dryga tre veckor kvar till nyvalet finns en överhängande risk för ännu ett historiskt uselt valresultat.

Även om partiledaren Bjarni Benediktsson är landets minst betrodda kan inte hela raset förklaras av ett svagt ledarskap. Väljarflykten till Framstegspartiet tog fart när Island gick segrande ur Icesave-tvisten. Sedan dess har Framstegspartiet lyckats övertyga väljarna om omfattande förbättringar av hushållens ekonomi vid en valseger samtidigt som Självständighetspartiet klubbat en linje präglad av kompromisslöst EU-motstånd. Det beslutet tycks ha fått de sista EU-vännerna att överge partiet. En klar majoritet är dock emot medlemskap. Även där åtnjuter Bjarni Benediktsson begränsad trovärdighet. Innan finanskrisen drabbade Island var han nämligen en av partiets mest positivt inställda till EU och EMU.

Framstegspartiet ökar med 2,8 procentenheter och har nu 28,3 procent av väljarkåren bakom sig. Anhängarna har i princip fördubblats inom loppet av tre månader.

Ska regeringen ha någon möjlighet att sitta kvar ser det ut som att en koalition med ett av högerpartierna är nödvändig. Tillsammans har Självständighetspartiet och Framstegspartiet i dagsläget en stabil majoritet i parlamentet.

Socialdemokraterna noteras för 15 procent, en ökning med 1 procentenhet. Ljus framtid backar med 0,5 procentenheter till 12,7 procent. Gröna vänstern minskar till 8,5 procent, en nedgång med 0,4 procentenheter.

Bara fem partier klarar femprocentsspärren. Men Piratpartiet klättrar allt närmare och får nu 4,4 procent, en förbättring med 0,6 procentenheter. Demokrativäktaren får 3,1 procent, Höger-gröna 2,1 procent, Gryning 1,5 procent, Landsbygdspartiet 1 procent, Regnbågen 0,5 procent, Humanistpartiet 0,2 procent, Folkfronten 0,2 procent och Hushållens parti 0,1 procent.

Tillsammans får de övriga partierna över 13 procent av väljarsympatierna. Piratpartiet, Demokrativäktaren och Gryning har diskuterat en gemensam lista, men förslaget har avfärdats. De tre partierna har dock, om de skulle ta plats i alltinget, enats om att driva vissa gemensamma frågor, exempelvis om en ny grundlag.

Här kan du läsa mer om opinionsläget.