torsdag 16 maj 2013

Favoritplatser på Island - 31: Vatnsleysuströnd


Den som vill uppleva det ensliga Island men inte har möjlighet att sätta kurs mot Västfjordarna eller Melrakkaslétta behöver bara svänga av från Reykjanesbraut på vägen mellan Reykjavík och Keflavík. Den 15 kilometer långa kuststräckan mellan Hvassahraun och Vogar kallas Vatnsleysuströnd. Namnet till trots finns flera vattentäkter längs stranden, men inga som når någon längre bit upp på land.

I dag bor ett hundratal personer i de gårdar som är utspridda över området. Ödehusen är betydligt fler. Vatnsleysuströnd är en plats där kvarlämnade gardiner fladdrar ut genom de spräckta fönstren. Vinden är ofta hård, vågorna ofta höga.


Under flera hundra år var Vatnsleysuströnd en plats där fiskarfamiljer trängdes i små husklungor längs stranden. Med roddbåtar styrde fiskarna ut mot de rika fångstvattnen just bortanför kustlinjen. Fisket var som mest livligt under 1800-talet.

Därefter har befolkningsutvecklingen gått i vågor. Den minskade när brittiska trålare började fiska vid Reykjanes, men ökade på nytt när även den nya tidens fartyg nådde Island och arbetare från hela landet sökte sig till Vatnsleysuströnd.


Den tiden är sedan länge förbi. I dag är Vatnsleysuströnd en avfolkningsbygd. Här finns en fiskodling, en golfbana, en grisuppfödare och Kálfatjarnarkirkja byggd 1893 och kulturminnesmärkt.

År 1932 räknades till 52 gårdar i området. Några år senare kom de första moderna fiskebåtarna till Vatnsleysuströnd. Vägande 25 till 40 ton kunde de inte likt de mindre båtarna landa sina fångster vid stranden. I stället byggdes en hamn i närliggande Vogar.


År 2006 bytte Vatnsleysustrandarhreppur namn till Sveitarfélagið Vogar. Kommunen hade år 2008 som mest 1 231 invånare, men har sedan dess minskat något. På lång sikt är dock trenden uppåtgående. Den absoluta majoriteten bor dock just i själva Vogar, även om de flesta arbetspendlar till Keflavík eller Reykjavíkområdet.


Vogar är en sovstad utan egentliga attraktioner. Den sista riktiga butiken i kommunen bommade nyligen igen eftersom kundunderlaget svek. Här finns pizzeria, bensinpump, badhus och en trevlig hamn att kika på. I stället försöker kommunen locka förbipasserande till att slumra en natt i Vogar på väg till eller från flygplatsen.

Då är ruinerna och ödegårdarna vid Vatnsleysuströnd ett bättre val. Inte för att det egentligen är så mycket att se, utan mer för att denna ödsliga och vindpinade kuststräcka med sitt obarmhärtiga lavalandskap är märkligt fridfull trots att susningarna från en av landets mest trafikerade vägar aldrig lämnar öronen.