måndag 20 maj 2013

Fyra turister fast på isflak i Fjallsárlón

När isflaket gled in till Fjallsárlóns strand tog de fem amerikanska turisterna chansen, plockade med sig bord och campingstolar och hoppade på. Men isflaket blåste snart ut i islagunen och fyra av turisterna var plötsligt strandsatta. De kunde efter en timme undsättas av den lokala räddningstjänsten. Om isflaket hade vält hade turisternas liv varit i fara.

Fjallsárlón är den västligaste av fyra glaciärlaguner vid Breiðamerkursandur på den isländska sydkusten. Den östligaste är nu Jökulsárlón, som har växt ihop med Stemmulon, där tusentals turister varje sommardag stannar till för att se hur isberg kalvar från Breiðamerkurjökull, en utlöpare från Vatnajökull, och sakta glider ut mot Atlanten genom Jökulsá. I mitten finns Breiðarlón, som också samlar kalvade isberg från Breiðamerkurjökull. Längst till väster finns Fjallsárlón, den minsta av de tre, som fylls på med is från Fjallsjökull och rinner ut i havet genom den lilla ån Fjallsá.

Fyra amerikanska turister blev i går strandsatta på ett isflak i Fjallsárlón. När de besökte glaciärlagunen låg isflaket vid stranden. Turisterna passade på att utnyttja tillfället - och tog med sig bord och campingstolar för att ta en fikapaus på isflaket.

Men isflaket blåste ut från stranden. En av de fem turisterna lyckades hoppa av i tid, men de övriga fyra fann sig plötsligt strandsatta tio meter ut i lagunen. Ingen av dem vågade sig på att ta sig i land på egen hand.

Räddningarbetare från Hornafjörður och Öræfi kallades enligt ett pressmeddelande till platsen. Två personer som arbetar vid Jökulsárlón, och som också är frivilliga i räddningstjänsten, var först fram till Fjallsárlón med en liten båt. Vid Fjallsárlón fanns även en båt som bönderna i trakten brukar använda för att transportera får över lagunen.

Turisterna kunde snart undsättas och föras i säkerhet på land. De ska enligt uppgift ha tagit situationen med ro.

Att ge sig ut på isflak eller isberg i någon av glaciärlagunerna är dock inte att rekommendera. De kan nämligen välta, och den som hamnar i det iskalla vattnet - temperaturen ligger i regel vid den här tiden på året på omkring 2 grader - har inte många ögonblick på sig att rädda sig själv. Det är inte ovanligt att chockas vid kontakten med så kallt vatten. Då är också risken att förolyckas i lagunen akut.

Turisterna ska enligt räddningstjänsten inte ha insett faran med att ge sig ut på ett isflak. Vid Fjallsárlón finns, till skillnad från Jökulsárlón, inga skyltar som varnar besökare från att ge sig i vattnet.