torsdag 9 maj 2013

Manchester United islänningarnas mesta favoritlag

Var femte islänning har Manchester United som sitt favoritlag i den engelska klubbfotbollen. Nästan lika många supportrar har Liverpool. Höginkomsttagarna håller i stor utsträckning på just Liverpool, medan Arsenal är enda laget med fler kvinnliga än manliga fans. Det visar en undersökning utförd av Capacent Gallup.

Den engelska klubbfotbollen har alltjämt en särställning på Island. Liksom i Sverige har intresset en historisk förklaring i tv-sända matcher och geografisk närhet. England har dessutom, utöver de nordiska grannländerna, varit den viktigaste exportmarknaden för isländska fotbollsspelare.

Över hälften av deltagarna i undersökningen visade sig ha ett engelskt favoritlag. Det populäraste laget är Manchester United, som 19 procent av islänningarna håller på. Därefter följer Liverpool med 16,7 procent, Arsenal med 7,6 procent, Tottenham Hotspur med 2,1 procent, Manchester City med 1,8 procent, Chelsea med 1,4 procent, Leeds United med 1,3 procent och Newcastle United med 0,7 procent. Ytterligare 3,2 procent nämnde något annat favoritlag.

Två av tre män har en favorit i den engelska klubbfotbollen, medan bara fyra av tio kvinnor har ett lag som hjärtat slår lite extra för. Arsenal är enda laget av de tre populäraste som har en större andel kvinnliga fans.

Fotbollsintresset är störst hos islänningar med gymnasieexamen. Hela 29 procent av höginkomsttagarna med en månadslön över en miljon isländska kronor håller på Liverpool. Arsenal går bäst i två olika grupper, låg- och höginkomsttagare. Stödet för Manchester United är jämnare fördelat med en liten överrepresentation för medelinkomsttagare.

Gröna vänsterns väljare har det lägsta fotbollsintresset. Mest intresserade är Socialdemokraternas sympatisörer. Socialdemokraterna föredrar Liverpool och Arsenal före Manchester United. Manchester-klubben är annars störst hos både Framstegspartiets, Självständighetspartiets och Ljus framtids anhängare.