onsdag 15 maj 2013

Sigmundur Davíð: Islands ekonomi sämre än väntat

Islands ekonomiska läge är betydligt sämre än väntat. Det hävdar Sigmundur Davíð Gunnlaugsson i en intervju med Eyjan, där han pekar ut den avgående rödgröna regeringen som skyldig till att medvetet försökt försköna bilden av statsfinanserna. Samtidigt ifrågasätts Sigmundur Davíð Gunnlaugssons uttalanden som ett sätt att försöka tona ned förväntningarna på den nya regeringen.

I snart två veckors tid har Framstegspartiets ledare Sigmundur Davíð Gunnlaugsson förhandlat med Självständighetspartiets Bjarni Benediktsson om förutsättningarna för ett regeringssamarbete. Att en ny regering och huvuddragen i en regeringsförklaring kan komma att presenteras redan i slutet av veckan är inte osannolikt.

Framstegspartiet gick till val på att möjliggöra stora nedskrivningar av bostadslån genom att till underpris köpa ut utländska fordringsägare ur de kraschade storbankernas konkursbon. Självständighetspartiet talade främst om stora skattesänkningar som vägen till att skapa fler arbetstillfällen och bättre ekonomi för hushållen.

Att någon form av lånerabatt blir verklighet tidigt under mandatperioden är nödvändigt för Framstegspartiet. Annars kommer Sigmundur Davíð Gunnlaugsson att tvingas hantera en svår svekdebatt. Samtidigt är nedskrivningarna inte helt enkla att kombinera med Självständighetspartiets löften om skattesänkningar.

En tydligare skiss på hur regeringen ska hantera hushållens bolån är att vänta i regeringsförklaringen. Självständighetspartiet lär få igenom vissa skattesänkningar - till exempel lär den rödgröna regeringens höjning av fångstskatten för fiskeindustrin antingen återkallas eller minskas avsevärt. Grönt ljus för ett aluminiumsmältverk vid Helguvík är att vänta. Regeringen behöver också presentera en plan för att avveckla kapitalkontrollerna. Det ryktas också att centralbankschefen Már Guðmundsson kommer att få sparken. Han anses vara både för socialdemokratisk, för eurovänlig och för samarbetsovillig.

Bjarni Benediktsson och Sigmundur Davíð Gunnlaugsson beskriver överläggningarna som framgångsrika. Men i en intervju med Eyjan går Framstegspartiets ledare ut och hävdar att Islands ekonomiska läge är betydligt sämre än tidigare känt. Han anklagar den avgående regeringen för att ha mörkat situationen för att få den förra mandatperioden att framstå som framgångsrik:
"Jag måste faktiskt medge att den senaste informationen om läget och utsikterna för statsfinanserna är ett betydande skäl till bekymmer. ... Om inget förändras är utsikterna mycket sämre än vad som påstods inför valet. Detta innebär dock först och främst en påminnelse om betydelsen av att den nya regeringen förändrar politiken i ekonomiska frågor och skapar förutsättningar för att  värdeskapandet kan öka och därmed statens intäkter. Nästa regering måste ta itu med stora utmaningar, men lyckligtvis är möjligheterna också enorma."
Sigmundur Davíð Gunnlaugsson säger i Vísir att intäkterna är mindre än beräknat samtidigt som utgifterna är större än förväntat. Han hävdar att det rör sig om ett gap på tiotals miljarder isländska kronor - och att regeringen medvetet fört väljarna bakom ljuset:
"Jag har till exempel varit kompromisslös med att budgeten utgjorde ett bedrägeri och att tala utifrån den som om den vore ett faktum och att här varit en statlig drift i balans under dessa år var något man inte skulle ha gjort eftersom de visste bättre."
Samtidigt ifrågasätts Sigmundur Davíð Gunnlaugssons utspel. Programledaren Egill Helgason undrar i ett blogginlägg om uttalandena är ett sätt att minska förväntningarna på den nya regeringen. Björn Valur Gíslason, vice ordförande för Gröna vänstern, skriver i ett blogginlägg att få siffror är så granskade som regeringens budget. Han ställer nu frågan om Sigmundur Davíð Gunnlaugsson försöker bluffa väljarna för att kunna undvika att genomföra vallöftena.

Här kan du läsa mer om regeringsförhandlingarna.