söndag 28 juli 2013

Tog sms-lån i andras namn - döms för bedrägeri

Mannen utnyttjade personnummer tillhörande släkt och vänner och tog sms-lån i deras namn. Efter att pengarna kommit in på deras konton lyckades han övertala dem att överföra beloppen till honom. Genom bedrägerierna kom mannen över totalt 99 000 isländska kronor. Han döms nu till tre månaders villkorlig dom och ska dessutom ersätta ett av de drabbade företagen med 29 930 isländska kronor plus ränta.

Under hösten 2012 gjorde sig mannen, som är bosatt i Hafnarfjörður, vid två tillfällen skyldig till bedrägeri. Han tog då sms-lån i andra personers namn genom att utnyttja information om deras personnummer och bankkonton.

Det första bedrägeriet inträffade i augusti 2012. Han lånade då totalt 50 000 isländska kronor från två olika sms-låneföretag. Pengarna sattes in på ett konto i Landsbanki tillhörande en vän. Mannen ringde sedan banken och låtsades vara kontoinnehavaren. Eftersom han hade tillgång till kontouppgifterna fick han personalen att överföra summan till moderns konto. Med hjälp av sin bror, som hade tillgång till moderns konto, kunde han sedan plocka ut pengarna och stoppa dem i egen ficka.

Det andra bedrägeriet ägde rum i september samma år då mannen befann sig i Tyskland. På nytt tog mannen sms-lån från två olika isländska företag. Den totala summan var denna gång 49 000 kronor. Pengarna gick till ett konto tillhörande en vän. Han fick sedan vännen att föra över dem till ett eget konto i Western Union.

Vid bägge tillfällena anmälde de vänner som blivit utnyttjade mannen till polisen. De hade då insett att pengarna som hamnat på deras konton inte gjort det av misstag, utan att det rörde sig om sms-lån som utbetalats.

Mannen erkände i rätten bägge bedrägerierna. Han dömdes så sent som i mars 2009 för bedrägeri. Straffet blev då två månaders fängelse villkorat på två år.

Héraðsdómur Reykjaness dömer nu mannen till tre månaders fängelse. Hela straffet är dock villkorat och han behöver inte sitta av det om han inte inom tre års tid gör sig skyldig till ny brottslighet. Mannen ska också ersätta ett av de drabbade företagen med 29 930 isländska kronor plus ränta.

Här kan du läsa domen i sin helhet.