måndag 26 augusti 2013

Allt dyrare att hyra lägenhet i Reykjavík

Månadshyran för en lägenhet i Reykjavíkområdet har under det senaste året ökat med 7,5 procent. Den stora efterfrågan på hyresbostäder innebär inte bara att månadsavgifterna rusar. Allt fler uthyrare ställer också andra krav på hyresgästerna - som höga depositioner, fasta anställningar och utdrag ur belastningsregistret. Trycket på hyresmarknaden är starkast i centrala Reykjavík, rapporterar RÚV.

Fastighetsmarknaden har så smått börjat att återhämta sig efter finanskraschen. Men bankerna är i dag storägare av bostäder som låntagarna tvingats lämna tillbaka när de inte kunnat klara av kostnaderna. Samtidigt gör kapitalkontrollerna att isländska kronor blir kvar i landet. Det har bidragit till att hålla fastighetspriserna på Island på en hög nivå trots liten efterfrågan.

Att många har det ekonomiskt svårt har därför ökat efterfrågan på hyresbostäder. Medan det finns mängder av bostadsrätter på marknaden är konkurrensen om hyreslägenheterna stor. I centrala Reykjavík kan upp till 60 personer slåss om en och samma bostad, uppger RÚV.

Det innebär inte bara att hyrorna skenar. Många uthyrare ställer också allt tuffare krav på hyresgästerna med villkor som fast anställning och fläckfritt utdrag ur belastningsregistret. Få väljer dessutom att erbjuda långtidskontrakt eftersom det ger uthyraren frihet att följa den dramatiska prisutvecklingen.

I Reykjavíkområdet har genomsnittshyran under det senaste året ökat med 7,5 procent. För en lägenhet på 40 kvadratmeter i centrala Reykjavík innebär det en ökning från 88 000 isländska kronor i månaden till 97 000 kronor. I Reykjavíks utkanter har månadshyran för en trea på 85 kvadratmeter stigit från 121 000 till 137 000 kronor. Och i grannkommunen Kópavogur har kostnaden för motsvarande bostad gått från 133 000 till 153 000 kronor.

I många fall är dock lägenheterna betydligt dyrare än så. En spekulant berättar för RÚV att hon erbjudits en lägenhet på 40 kvadratmeter i Reykjavík för 150 000 isländska kronor i månaden samt en deposition på 480 000 kronor. En bostad på 60 kvadratmeter utannonseras just nu för 250 000 kronor - ett kvadratmeterpris på 4 166 kronor i månaden. I februari 2010 låg det genomsnittliga kvadratpriset på 1 600 kronor.

Många isländska kommuner har efter krisen talat om ett stort behov av att bygga fler hyresbostäder i kommunal regi. Än så länge är det inte några sådana initiativ som har förverkligats.