fredag 16 augusti 2013

Icewear fälls - lurar kunderna tro varorna är isländska

Varken materialet eller produktionen är isländsk. Ändå är den isländska flaggan den enda upplysningen konsumenterna får som antyder var vissa av Icewears produkter tillverkas. Nu stoppar konsumentmyndigheten Neytendastofa den vilseledande märkningen. Om inte Icewear börjar att berätta att varorna tillverkas utomlands kommer företaget att drabbas av böter för brott mot marknadsföringslagen.

Icewear har befunnit sig i flera mediala blåsväder den senaste tiden. Vandrarhemmet Reykjavík Backpackers vände sig förra sommaren till Neytendastofa med klagomål om att Icewear plagierat företagets logotyp. Myndigheten konstaterade i beslutet visserligen att loggorna hade många likheter, men också att skillnaderna var tillräckligt stora för att det inte skulle röra sig om plagiat. Dessutom ansåg Neytendastofa att det inte fanns någon förväxlingsrisk eftersom företagen var verksamma i helt olika branscher - om än bägge inriktade på turister.

I mars förra året köpte Drífa, det bolag som äger varumärkena Icewear och Norwear, Víkurprjón i Vík í Mýrdal. Stickningsfabriken är ortens största privata arbetsgivare.

Målet var att växa. Drífa nyanställde både i Vík í Mýrdal och i den tidigare etableringen på Suðurnes. Men intresset från marknaden var för svagt. Det dröjde därför inte länge förrän merparten av de nyanställda tvingades lämna sina jobb. Totalt försvann tretton jobb från fabrikerna och två tjänster från butiken i Reykjavík, rapporterar DV.

I januari i år fick Icewear genom ett pressmeddelande be kunderna om ursäkt. En pläd som på företagets webbplats marknadsfördes som tillverkad på Island av isländsk ull var i själva verket tillverkad någonstans i EES-området av ull från EES-länderna. Exakt var tillverkningen ägt rum berättade inte företaget - men det var inte på Island.

Misstaget spädde på en debatt som pågått en tid. Flera isländska producenter av friluftskläder och ullprodukter försöker nämligen ge sken av att produkterna är tillverkade på Island trots att så inte är fallet. I den bemärkelsen är Icewear långt ifrån ensamt om att begå misstag.

Nu får företaget ännu en gång kritik för sin marknadsföring. Och den här gången kommer Icewear att tvingas att böta för brott mot marknadsföringslagen om bolaget inte slutar att ge sken av att det rör sig om isländska produkter.

Icewear säljer bland annat vantar och mössor tillverkade i Kina. På etiketten finns en hänvisning till hemsidan och en bild av den isländska flaggan men ingen annan information. Inte heller på textil- eller tvättmärkningen fanns några uppgifter om produktionsland.

Neytendastofa dömer ut märkningen och anser att den står i strid med lagen. Märkningen riskerar enligt myndigheten att lura kunderna om produkternas ursprung samtidigt som efterfrågan skapas på falska grunder.

Myndigheten förbjuder inte logotypen eller användningen av den isländska flaggan i marknadsföringen. Men de måste i så fall kompletteras med korrekta uppgifter om ursprungsland. Annars väntar både förbud och böter.

Icewear har dock sedan tidigare inte velat berätta att produkterna tillverkas i Kina utan vill betona att det handlar om isländsk design. Det finns heller inget lagkrav på att ange produktionsland. Därför är det nu sannolikt bara flaggan som försvinner - men frågan är om det gör kunderna som tror sig handla isländskt särskilt mycket klokare.

Här kan du läsa mer om Icewears köp av Víkurprjón.