söndag 15 september 2013

Fler folkvalda tar plats i fullmäktige i Garðabær

Antalet folkvalda i fullmäktige i Garðabær ökar från sju till elva i vårens kommunalval. Kommunallagen kräver att kommuner med över 10 000 invånare har minst elva platser i fullmäktige. Den gränsen passerade Garðabær redan år 2009. I och med samgåendet med grannkommunen Álftanes ligger nu invånarantalet långt över strecket.

Vid årsskiftet blev Islands tidigare 75 kommuner 74 sedan invånarna i Garðabær och Álftanes röstat ja till ett samgående. På pappret upphörde Álftanes att existera och medborgarna saknar i dag inflytande i fullmäktige. De tidigare kommunpolitikerna ingår i stället i ett råd som behandlar frågor rörande just Álftanes.

Redan år 2009 noterades 10 358 invånare i Garðabær. Ändå röstade medborgarna bara fram sju folkvalda till kommunfullmäktige i valet våren 2010. Sedan dess har invånarantalet ökat med några hundra varje år - och tog vid nyår ett rejält kliv framåt efter sammanslagningen med Álftanes. Den nya kommunen hade vid årsskiftet 13 872 invånare.

Kommunallagen säger att kommuner med mellan 10 000 och 49 999 invånare måste ha elva till femton stolar i fullmäktige. I Garðabær innebär det enligt ett beslut att antalet platser ökar från sju till elva - en utökning som egentligen borde ha genomförts redan till förra valet.

Samtidigt ökas antalet platser i kommunstyrelsen från dagens tre till fem från och med kommunalvalen nästa vår.

Garðabær är den fjärde största kommunen i Reykjavíkområdet efter grannkommunerna Reykjavík, Kópavogur och Hafnarfjörður. I landet hamnar Garðabær på sjätte plats sett till antalet invånare. Både Akureyri och Reykjanesbær är större än Garðabær.

Här kan du läsa mer om samgåendet mellan Garðabær och Álftanes.