lördag 7 september 2013

Fyra års fängelse för brutal våldtäkt

Mannen slet av kvinnan kläderna och våldtog henne upprepade gånger. 32-åringen var så brutal att han drog av delar av hennes hår. Nu döms han till fyra års fängelse för våldtäkt. Mannen måste dessutom betala rättegångskostnader på närmare två miljoner isländska kronor.

Mannen och kvinnan träffades på ett uteställe i Reykjavík i juni 2010. Båda var på klubben tillsammans med vänner. Hon ska redan då ha förklarat för mannen att hon var homosexuell, och inte intresserad av att ha sex med honom. Vid stängningsdags fortsatte de till en lägenhet i Reykjavík, som mannen delade tillsammans med två andra män, för att festa vidare.

Kvinnan ska ha suttit i en soffa och funderat på att åka hem. Hon undrade också vart väninnan tagit vägen. 32-åringen uppenbarade sig då i dörröppningen och föreslog att de skulle dricka kókómjólk. När de kom in i rummet kastade han kvinnan på sängen och slet av henne kläderna.

Mannen tvingade kvinnan till orala, vaginala och anala samlag. Han höll henne i ett strypgrepp runt halsen och var så hårdhänt att han rev av flera hårtestar från kvinnans huvud.

Efter övergreppen klädde kvinnan på sig och sprang mot hemmet. Men hon föll ihop av smärta och gråt på en gräsmatta. Efter att på nytt ha försökt få telefonkontakt med väninnan ringde hon en annan vän, som rådde henne att ringa nödnumret 112.

På akutmottagningen konstaterade läkarna att kvinnan hade flera sår i underlivet efter våldtäkten. Hon har även mått mycket dåligt psykiskt efter övergreppen.

Mannen dömdes av Héraðsdómur Reykjavíkur till tre års fängelse för våldtäkt. Han skulle även betala 1,2 miljoner isländska kronor i skadestånd till offret samt rättegångskostnader.

Hæstiréttur Íslands höjer dock straffet till fyra års fängelse. Mannen får dessutom stå för kostnaderna för överklagandet till högre instans på totalt 711 478 isländska kronor.

32-åringen döms mot sitt nekande. Han hävdade under rättegången att sexet var ömsesidigt och att kvinnan ville att han skulle vara hårdhänt under samlagen. Hon hade heller inte protesterat mot något han tog initiativ till.

Domstolen anser dock att mannens berättelse inte är trovärdig. Kvinnans vittnesmål backas också upp av utlåtanden från läkare och psykologer.

Här kan du läsa domen i sin helhet.