onsdag 25 september 2013

Stoppar försäljning av omärkta Islandssouvenirer

Fyra souvenirbutiker i Reykjavík har tvingats plocka bort leksaker eftersom de inte är CE-märkta. På produkter som fanns till salu hos The Viking, Rammagerðin, Ísbjörninn och Thorvaldsensfélagið saknades också information om tillverkare och bruksanvisningar. Leksakerna plockades bort efter en inspektion från Neytendastofa. Myndigheten har dock inte fått in några rapporter om barn som skadat sig på leksakerna.

Neytendastofa undersökte nyligen 22 leksaker i sex souvenirbutiker i Reykjavík. Bara två fick godkänt medan myndigheten utfärdade försäljningsstopp för elva leksaker och hade invändningar mot resterande nio.

Leksakerna som drogs in saknade CE-märkning, vilket betyder att de kan vara farliga för barn. På Island får inga leksaker säljas utan märkningen. Därför stoppades försäljningen av mjukisdjur föreställande lunnefåglar, får och sälar samt andra leksaker. Anmärkningarna gällde avsaknad av tillverkare och tillverkningsland, varningstext och bruksanvisning.

De fyra souvenirbutiker som tvingades att dra in varor var The Viking, Rammagerðin, Ísbjörninn och Thorvaldsensfélagið. Islandia och Ísey behövde däremot inte stoppa försäljningen av några leksaker.