söndag 15 september 2013

Tio miljoner sålda böcker av Arnaldur Indriðason

Sedan debuten 1997 har han utkommit med en bok om året. Den 1 november släpps Arnaldur Indriðasons sjuttonde roman, Skuggasund. Den kommande deckaren har redan fått pris i Spanien. Och författaren har nu sålt över tio miljoner exemplar av sina böcker världen över.

På hemmaplan håller Arnaldur Indriðason på att bli omsprungen av Yrsa Sigurðardóttir. Men som litteraturexport är det ingen tvekan om vem som är störst. Arnaldur Indriðasons böcker har översatts till 39 språk, Yrsa Sigurðardóttirs till 31. Men det är bara Arnaldur Indriðason som har lyckats sälja över tio miljoner böcker.

Arnaldur Indriðason debuterade som skönlitterär författare 1997. Sedan dess har han utkommit med en bok om året. Den sjuttonde romanen, Skuggasund, utkommer på Island den 1 november. Även utgivningsdatumet har med åren blivit tradition. Många bokhandlar har haft nattöppet eller erbjudit hemkörning för att läsarna så snart som möjligt skulle kunna komma över ett exemplar av den senaste boken.

I år släpps Skuggasund samtidigt i spansk översättning. Anledningen är att den nya boken gick segrande ur en tävling för kriminallitteratur i Spanien. Totalt 183 manus kämpade om priset på 124 000 euro.

Egill Örn Jóhannsson, Arnaldur Indriðasons förläggare, säger i Morgunblaðið att det inte finns något som tyder på att intresset för böckerna skulle vara på väg att avmattas. I stället fortsätter försäljningssiffrorna att peka uppåt:
"Detta understryker naturligtvis med eftertryck Arnaldurs fantastiska framgångar utomlands. Tio miljoner exemplar är en milstolpe och det antalet fortsätter att stiga."
Här kan du läsa mer om Arnaldur Indriðason och Yrsa Sigurðardóttir.