söndag 6 oktober 2013

Isländskans vackraste ord efterlyses i tävling

Silfurlitaður, klakabundinn, miðflóttaafl, fjaðurmagnaður, láréttur, hrímhvítur, sálarylur, líkindareikningur, munaðarkliður, sjónauki, sumarvegur, sporbaugur, spegilskyggndur, ljóshraði, tunglmyrkvi, hryggdýr, lindýr, liðdýr, skjaldbaka, skötuselur, haförn, páfagaukur, mörgæs, lífsnautn, lambasteik, baksund, fífilbrekka, bringusund, máttarbaðmur, fjaðurmagnaður och rafurmagn är bara en bråkdel av de ord som skapades av poeten Jónas Hallgrímsson. Och de är bara en bråkdel av de ord som på den nya tiotusenkronorssedeln bildar konturerna av Hraundrangi och Háafjall. Kan något av orden vara det vackraste i isländskan, undrar Seðlabanki Íslands?

Háskóli Íslands letar i samarbete med RÚV just nu efter isländskans vackraste ord. Alla får nominera sin favorit, men det är bara tillåtet med ett förslag per person. Däremot är alla typer av ord tillåtna - även slang och lånord. Tävlingen är öppen för alla som talar isländska - alltså inte enbart modersmålstalare och islänningar, utan även för personer som har lärt sig isländska som andra språk.

Jakten pågår till och med den 22 oktober. Det handlar inte om att lägga fram några vetenskapliga belägg eller argument för sitt favoritord. Det räcker med en kort motivering som juryn sedan tar ställning till.

En vinnare utses i tre olika åldersgrupper. Pristagarna får en inrikesresa för två personer inklusive två hotellövernattningar.

Syftet med tävlingen är dels att få en uppfattning om vilka ord som de isländsktalande själva gillar bäst, dels att skapa debatt, uppmärksamhet och förståelse för språket.

Här kan du lämna ditt eget förslag till tävlingen och här kan du läsa mer om tiotusenkronorssedeln.