söndag 15 december 2013

Albaner tvingades återvända tre månader efter VM-kvalet

De tretton albaner som inte återvände till hemlandet efter VM-kvalmötet med Island i Reykjavík har nu flugits tillbaka till Albanien. Efter tre månader på Island hade de inte längre rätt att vistas som turister i landet. Fyra av albanerna hade dessutom sökt asyl på Island. Polisens insatsstyrka fanns ombord planet, rapporterar Vísir.

Den 10 september besegrade Island Albanien i VM-kvalet i fotboll på Laugardalsvöllur i Reykjavík. När det chartrade supporterflyget skulle återvända från Keflavík till Tirana saknades tretton passagerare. Två albaner sökte asyl på Island redan före matchen, och ytterligare två efter matchen.

Albaner får uppehålla sig på Island i tre månader utan visum. Myndigheterna agerade därför inte när inte alla återvände till hemlandet efter matchen.

På morgonen torsdagen den 12 december fick dock de resterande tretton albanerna återvända eftersom de saknade uppehållstillstånd. Några av dem ska enligt Vísir ha gripits innan avresan. Ombord det chartrade planet till Tirana fanns medlemmar av polisens insatsstyrka.

Albanerna tros ha utnyttjat det specialchartrade supporterflyget som en möjlighet att billigt ta sig till Island. Albanska medborgare står för näst flest ansökningar om asyl på Island efter kroater. Utsikterna för att asyl ska beviljas är dock små.

Här kan du läsa mer om de albaner som valde att inte återvända efter matchen.