måndag 16 december 2013

Björn Blöndal leder Ljus framtid i Reykjavík

Sigurður Björn Blöndal blir Ljus framtids toppnamn i Reykjavík. På partiets lista inför vårens kommunalval finns enligt ett pressmeddelande nya namn som skådespelaren Ilmur Kristjánsdóttir, regissören Ragnar Hansson och musikern Barði Jóhannsson. Samtidigt får fullmäktigeledamöterna Einar Örn Benediktsson, Karl Sigurðsson och Páll Hjaltason platser så långt bak på listan att de i praktiken tackar nej till omval.

En bit in på mandatperioden efter Bästa partiets valseger våren 2010 tog Sigurður Björn Blöndal över uppdraget som assistent åt Jón Gnarr från Heiða Kristín Helgadóttir. Efter tre år i borgmästarens skugga blir han nu Ljus framtids toppkandidat i kommunalvalet den 31 maj nästa år. Listan klubbades vid ett styrelsemöte i Reykjavík.

Jón Gnarr meddelade tidigare i år att han inte ställer upp för omval. Bästa partiet läggs därför ned i samband med valet och uppgår i stället i Ljus framtid, ett parti grundat av kampanjledaren Heiða Kristín Helgadóttir och alltingsledamoten Guðmundur Steingrímsson. Ljus framtid fick sex mandat i vårens parlamentsval.

Sigurður Björn Blöndal är annars mest känd som basist i Ham, men han har också spelat med Rass och Funkstrasse.

Tvåa på Ljus framtids lista i Reykjavík blir Elsa Hrafnhildur Yeoman, som i dag representerar Bästa partiet i fullmäktige. Fyran Eva Einarsdóttir, som också sitter i fullmäktige på ett av Bästa partiets mandat, ställer även hon upp för omval.

Bland de översta namnen på valsedeln finns flera nya namn. Trea är Ilmur Kristjánsdóttir, skådespelare som haft stora roller i bland annat tv-serierna Ástríður och Stelpurnar och filmerna Brúðguminn och Stóra planið. Hon har flera gånger också medverkat i Áramótaskaupið. Regissören Ragnar Hansson är femma på listan. Han har denna mandatperiod representerat Bästa partiet i nämnder. Nummer sex är arkitekten Magnea Guðmundsdóttir. Hon har arbetat med flera stora projekt i både Reykjavík och grannkommunerna.

Bästa partiet har sex mandat i fullmäktige. Opinionsmätningarna visar i dagsläget att Ljus framtid skulle ta lika många platser i rådhuset. Tre av de nuvarande ledamöterna avstår i princip från omval genom platser långt bak på valsedeln. Arkitekten Páll Hjaltason är nummer tretton, musikern Einar Örn Benediktsson är nummer femton och musikern Karl Sigurðsson är nummer sexton. Samtidigt stänger ingen av de tre helt dörren till en fortsättning inom kommunpolitiken. Ett bra valresultat för Ljus framtid innebär att de sannolikt kommer att representera partiet i vissa nämnder.

Sjua på listan är Kristján Freyr Halldórsson, som är butikschef för bokhandeln Mál og menning och musiker i bland annat Prinspóló. Åtta är musikern Margrét Kristín Blöndal - mer känd som Magga Stína - som i dag är ersättare i fullmäktige. Nia är förläggaren Heiðar Ingi Svansson, tia fullmäktigeersättaren Diljá Ámundadóttir som arbetar som producent vid datorspelsutvecklaren CCP, elva är musikern Barði Jóhannsson mest känd för egna gruppen Bang Gang, tolva läraren Guðlaug Elísabet Finnsdóttir och fjortonde vd:n Hjördís Sjafnar Ingimarsdóttir, som i dag representerar Bästa partiet i kommunala nämnder.

Här kan du läsa mer om Ljus framtid och Jón Gnarrs beslut att lämna politiken.