tisdag 17 december 2013

Fick längsta ekobrottsdomen - vill ha investerarrabatt

Hreiðar Már Sigurðsson dömdes till fem och ett halvt års fängelse för marknadsmissbruk och trolöshet mot huvudman. Nu vill den tidigare Kaupþing-direktören utnyttja Seðlabanki Íslands investeringsrabatt när han för in upp till 500 miljoner isländska kronor i landet. Pengarna är öronmärkta för en emission i bolaget Gistiver som driver ett hotell och två gästhem i Stykkishólmur, skriver DV.

När Hreiðar Már Sigurðsson nyligen fälldes av Héraðsdómur Reykjavíkur för marknadsmissbruk och trolöshet mot huvudman var det den tyngsta ekobrottsdomen i Islands historia. Den tidigare Kaupþing-direktören dömdes mot sitt nekande till fem och ett halvt års fängelse. Han har överklagat domen.

Rätten ansåg att han tillsammans med tre andra Kaupþing-toppar medvetet och med framgång hade vilselett marknaden och utsatt banken för stora ekonomiska risker när shejk Mohammed Bin Khalifa al-Thani köpte in sig i Kaupþing. Affären skedde i slutet av september 2008 då banken stod inför en akut kris. Vad som då inte berättades var att shejkens köp av 5,01 procent av aktierna i Kaupþing finansierades genom lån från banken. Affären var riskfri för Mohammed Bin Khalifa al-Thani - som dessutom fick förskott på förväntade aktieutdelning - och i stället lades hela risken på Kaupþing.

Hreiðar Már Sigurðsson riskerar upp till nio års fängelse. Han står nämligen åtalad för ytterligare ett fall av marknadsmissbruk, som av ekobrottsåklagaren bedöms som mer omfattande. Från början av 2007 fram till dagarna innan Kaupþings fall ska han och andra toppchefer systematiskt ha försökt manipulera marknaderna genom åtgärder som skulle få det att framstå som att efterfrågan på aktier i banken var större än den i själva verket var.

I dag är Hreiðar Már Sigurðsson bosatt i Luxemburg. Men han har affärsintressen på Island. Han är prokurist och styrelseledamot för bolaget Gistiver, som driver ett hotell och två gästhem i Stykkishólmur. Kommunens försäljning av hotellbyggnaden var omstridd där oppositionen hävdade att den såldes till underpris och att beslutsunderlaget var undermåligt. Kommunstyrelsens ordförande, som röstade ja till affären, var dessutom kusin med Hreiðar Már Sigurðssons mor, som var den som stod på kontraktet.

Detta var inte första gången som mor och son gjorde affärer ihop. Sedan hon dömts för förskingring startade hon år 2003 ett företag som hade Kaupþing som största kund. Gjafaver sålde julklappar avsedda för personalen och marknadsföringsvaror som pennor till Kaupþing och bankens verksamhet i utlandet. Hon sålde företaget 2007.

Nu vill Hreiðar Már Sigurðsson enligt DV föra in upp till 500 miljoner isländska kronor öronmärkta för obligationer i hotellbolaget Gistiver. För affären vill han utnyttja Seðlabanki Íslands rabatt för investerare. Den innebär att han kan föra in billiga isländska kronor från utlandet till Island, där samma kronor på grund av kapitalkontrollerna är värda betydligt mer.

Inledningsvis handlar det om 54 miljoner isländska kronor för obligationer som gavs ut den 9 december. Taket för obligationerna är dock 500 miljoner om ägarna - Hreiðar Már Sigurðssons hustru äger 99 procent av Gistiver - väljer att utnyttja det. Eftersom Hreiðar Már Sigurðsson är prokurist har han i praktiken möjlighet att styra bolaget.

Här kan du läsa mer om hotellköpet i Stykkishólmur.