tisdag 10 december 2013

Inga årsredovisningar från Wikileaks-ägda Sunshine Press

Tre årsredovisningar har Wikileaks-bolaget Sunshine Press Productions varit skyldigt att lämna in. Men bara en har dykt upp. Bolaget, där både Wikileaks-grundaren Julian Assange och talespersonen Kristinn Hrafnsson är delägare, bryter därmed mot isländsk lag. Det hävdar juristen Sigurður G. Guðjónsson i ett blogginlägg.

I oktober 2010 grundade Julian Assange, Kristinn Hrafnsson, en 63-årig britt och en 42-årig islänning bolaget Sunshine Press Productions. Wikileaks-grundaren tog platsen som styrelseordförande och gick själv in med 470 000 isländska kronor av den halva miljonen som utgjorde aktiekapitalet. För att starta bolaget fick Julian Assange också ett isländskt personnummer. Bolaget har sitt formella säte hos 42-åringen i Mosfellsbær.

Sunshine Press Productions grundades strax efter att arbetet med Collateral Murder avslutats, en film där Wikileaks kunde avslöja hur amerikanska soldater från en helikopter sköt ihjäl civila irakier på gatan. Vid samma tid hade organisationen också stora förhoppningar om att Island genom Iceland Modern Media Initiative, Immi, skulle förvandlas till ett tryckfrihets- och visselblåsarparadis. Vägen dit är dock alltjämt lång och det politiska intresset i alltinget allt svalare.

I dag uppehåller sig Julian Assange på Ekvadors ambassad i London. Han vägrar att utlämnas till Sverige, där han ska höras om misstänkta sexbrott, eftersom han befarar att det i sin tur kan leda till att han utlämnas till USA.

Eftersom Julian Assange är fast på ambassaden har han inte kunnat närvara vid något av Sunshine Press Productions senaste styrelsemöten. Han har dock vid flera tillfällen offentligt uppgivit att han är bolagets ordförande och att det ska producera journalistik i tv, film och video för Wikileaks räkning.

Juristen Sigurður G. Guðjónsson skriver i ett blogginlägg att Sunshine Press Productions bara har lämnat in en av tre årsredovisningar för de gångna verksamhetsåren. Detta står i strid med isländsk lag. I den enda årsredovisning som finns hade Sunshine Press negativt eget kapital och skulder på 19 miljoner isländska kronor.

Att Sunshine Press inte skulle ha någon som helst på Island skattepliktig verksamhet där pengar cirkulerar håller Sigurður G. Guðjónsson för uteslutet. I våras tvingades Valitor efter en dom i Hæstiréttur Íslands att på nytt öppna kontot som gjorde det möjligt att genom Data Cell donera pengar till Sunshine Press.

Här kan du läsa mer om en påstådd konversation mellan Julian Assange och Bradley Manning där den förre utger sig för att ha tillgång till uppgifter om Island som ännu inte läckts.