onsdag 25 december 2013

Sju av tio islänningar äter hangikjöt på juldagen

Varmrökt lammkött, hangikjöt, är den givna huvudrätten på juldagen för en stor majoritet av islänningarna. På sju av tio tallrikar kommer det att serveras rökt lamm. Mest traditionsbundna är Framstegspartiets väljare. Piratpartiets sympatisörer är de som oftast väljer mindre traditionell mat till jul. Det visar en undersökning utförd av MMR.

Hangikjöt håller ställningen som det självklara valet på juldagen. I år tänker 70,6 procent av islänningarna äta hangikjöt som huvudrätt, en ökning med 0,3 procentenheter jämfört med förra året.

I de hushåll som föredrar annat än rökt lamm är kassler - som främst annars äts på julafton - det vanligaste alternativet. I år kommer det att serveras kassler på 7,1 procent av juldagstallrikarna. Trea är annat lammkött än hangikjöt med 4,8 procent och fyra kalkon med 4,2 procent. Hela 18 procent äter i stället något annat på juldagen - fisk eller skaldjur, gås, vegetariskt, ren, kyckling, nötkött, fläsk, anka, annat kött eller annat.

Hangikjöt är ungefär lika populärt oavsett kön, ålder, bostadsort och inkomst. Det rökta lammet är dock aningen mer populärt hos män, personer bosatta på landsbygden, medelinkomsttagare och personer som har fyllt 68 år.

Kassler är favorit hos något fler män och personer i åldern 18 till 29 år. Kassler är däremot lika populärt bland låg- och höginkomsttagare.

Det finns dock stora skillnader i juldagsmatsfavoriter mellan partigränserna. Hela 83 procent av Framstegspartiets sympatisörer väljer hangikjöt på juldagen. Motsvarande siffra bland Piratpartiets anhängare är bara 51 procent. Piraterna avviker därmed rejält från andra väljargrupper som är mer traditionsbundna. Hangikjöt är också valet för 72 procent av Ljus framtids väljare, för 71 procent av Socialdemokraternas, för 70 procent av Självständighetspartiets och 67 procent av Gröna vänsterns.

På piratväljarnas tallrikar läggs det i stället ovanligt mycket kassler och kalkon. Här finns också den största andelen, 22 procent, som väljer annan juldagsmat än de fyra dominerande rätterna. Nästan lika många av Gröna vänsterns anhängare, 21 procent, svarar att de äter något annat på juldagen.

Piratpartiets sympatisörer är också de som oftast väljer bort traditionell julaftonsmat. Läs mer om det här.