måndag 23 december 2013

Víðigerði i konkurs - öppnar nytt på andra sidan vägen

Vägstoppet Víðigerði på nordvästra Island bommade igen i höstas och har nu begärts i konkurs vid Héraðsdómur Norðurlands vestra. Men verksamheten fortsätter på andra sidan ringvägen i bygdegården Víðihlíð. Vad som händer med den gamla restaurangen och gästhemmet är oklart, skriver Morgunblaðið.

Víðigerði har i många år varit ett av de klassiska stoppen på ringvägen mellan Reykjavík och Akureyri. De senaste åren har Víðigerði, som ligger ett par mil öster om Hvammstangi, varit platsen för en restaurang, servicebutik, bensinpump och gästhem med åtta dubbelrum.

Den 1 oktober stängdes serveringen inte bara för säsongen, utan kanske för gott. Bolaget Víðigerði ehf., som drivit verksamheten, har begärts i konkurs vid Héraðsdómur Norðurlands vestra. Om det finns några tillgångar i konkursboet visar sig vid edgångssammanträdet den 26 februari. Det är inte Víðigerði ehf. som äger själva huset.

Den som känner magen kurra eller bensintanken törsta just här kan dock fortfarande stanna vid Víðigerði. Snett över ringvägen ligger bygdegården Víðihlíð. Guðlaug Jónsdóttir, som arbetade på restaurangen på Víðigerði, har nu öppnat en servering i grannbyggnaden i stället. Hon säger i Morgunblaðið att Víðihlíð håller öppet under luncherna och på kvällarna:
"Människorna i bygden ville inte bli av med oss så vi bytte plats till bygdegården. Där har vi lunch och middag och vi grillar också hamburgare om människor inte gillar det vi har att bjuda på. Vi har också ett frö till en närbutik, men vi siktar på att öppna formellt i vår och sätta upp skyltar och sådant så att människor får mer kännedom om oss."
Guðlaug Jónsdóttir berättar för Morgunblaðið att hon också funderar på möjligheterna att driva ett gästhem eller motell i Víðigerði. Än så länge är det dock oklart vem som kommer att äga fastigheten när konkursen är klar.