torsdag 26 december 2013

Vill lägga ned kommunstyrelsen i Vesturbyggð

Skrota kommunstyrelsen och minska antalet ledamöter i fullmäktige från dagens sju till fem. Det föreslår oppositionspartiet Enighet i Vesturbyggð i skuggbudgeten för 2014. Målet är att banta kostnaderna för de folkvalda. Styrande Självständighetspartiet har gått med på att undersöka en minskning av antalet platser i fullmäktige.

Bolungarvík, Ísafjarðarbær och Vesturbyggð är de tre kommuner i Västfjordarna där det finns en kommunstyrelse som kompletterar kommunfullmäktige. I resterande sex kommuner finns bara fem platser i fullmäktige. Bolungarvík och Vesturbyggð har sju platser - där kommunstyrelsen består av tre platser - och Ísafjarðarbær nio platser.

Kommunstyrelsen i Vesturbyggð, där Patreksfjörður och Bíldudalur är de enda tätorterna, träffas oftare än fullmäktige och det är i praktiken ofta där besluten klubbas. Styrkeförhållandena i kommunstyrelsen är desamma som i fullmäktige, med ett mandats övervikt för Självständighetspartiet mot Enighet, Bæjarmálafélagið samstaða.

Enighet anser att kommunen är så liten att den inte bör ha både en kommunstyrelse och ett kommunfullmäktige. I stället föreslår oppositionspartiet att antalet folkvalda minskar från sju till fem vid vårens kommunalval. Samtidigt skrotas kommunstyrelsen medan fullmäktige i stället börjar att träffas varannan vecka. Fullmäktige samlas i dag en gång i månaden.

Ett mindre fullmäktige skulle både minska utgifterna och bredda beslutsunderlaget. Självständighetspartiet, som sitter på fyra av sju platser i Vesturbyggð, har gått med på att skicka förslaget till Samband íslenskra sveitarfélaga, de isländska kommunernas samarbetsorganisation, för ett utlåtande.

Här kan du läsa mer om Vesturbyggð.